Energiaügyek
(Öntsünk tiszta energiatudatot az emberek fejébe)

Rendszeresen hallok mindenféle ostobaságokat energiaügyekben. A legtöbb embernek teljesen téves elképzelései vannak arról mit jelent az energia. Különösen tetszik az, hogy rendszeresen előjellel beszélnek az energiáról, mint valami vektormennyiségről.
Ezért úgy döntöttem energia-felvilágosításba kezdek.

Elsőnek talán nézzünk néhány remek ostobaságot, a teljesség igénye nélkül:
- Aki nagyon mérges, az sok negatív energiát hoz létre.
- ...az ott élt emberek energetikai lenyomatától ... kell megtisztítani.
- A sík tükör vonzza a pozitív energiát.
- A természetes kvarckristályok ... segítik a pozitív energia gyarapodását.
- A ... Pilis hegység belső, védett részén helyezkedik el ... ez az energiaközpont nem statikus jellegű építmény, hanem pulzáló energiagóc...
- ... kiküszöbölheted az ártó energiákat.
- ... Mindenséget átható energiák láthatatlan energiaközpontjainkon...
- ... energia-kúra megszabadít a savfeleslegtől.
- A tiszta (pozitív) energiával való feltöltődés

Ezernyi hasonló, jobbnál jobb idézetet lehet találni az interneten keresgélve.

 

Mi is az energia?

Nézzük meg akkor tulajdonképpen mi az energia.

Elvont, minden fizikai folyamattal és testtel összefüggésben álló, kiszámítható mennyiség, melynek összértéke a tapasztalat szerint minden esetben megmarad.
Jele E
Mértékegysége J (joule)

A fizika egyik legfontosabb fogalma.
Az energia összeadódó skaláris mennyiség, amely átadható, de meg nem semmisíthető "könyvelési eszköz" a folyamatok elemzésében. Néha munkavégző képességnek is nevezik.
Közelebbi leírására számos jelző használatos (pl. a hő/termikus energia, helyzeti/potenciális energia, mozgási/kinetikus energia, elektromos energia, vegyi energia), de azok mind ugyanarra az energiára vonatkoznak csak épp különböző megnyilatkozási formáit jelölik.

Ebből mindjárt egyértelműen látszik, hogy vannak különböző energiafajták, de az energiának nincsen előjele!

A fentebbi idézetekből valami olyasmi (kényszer)képzet alakulhat ki egyesekben hogy a negatív és pozitív energiák semlegesíthetik egymást. (A fenti példáknál maradva mérges ember közelében markolásszon kvarckristályt. De az a tuti, ha a kvarckristállyal a kezében elmegy a pilisi energiaközpont pulzáló energiagócához. Ott aztán feltöltődhet energiával, mint egy akkumulátor. Kérdés, hogy egy ilyen feltöltés, hány mérges ember közelségéhez elegendő?)

 

Energiatermelés

Mindenütt emlegetett szó az energiatermelés, de teljesen helytelen.
Mint a definíciós részben láthattuk energiát nem lehet sem előállítani sem megsemmisíteni!
Az energia az anyaggal együtt az ősrobbanás során jött létre.
Egy bizonyos energiafajtát lehet "előállítani" egy másik energiafajtából, vagyis energiaátalakítás lehetséges.

Az ilyen energiaátalakítások állandóan történnek a szemünk láttára. A legtöbb esetben persze nem figyelünk erre.
Csak néhány mindennapi példa:

- A mobiltelefonunk, laptopunk, fényképezőgépünk, vagy mindenféle egyéb kütyünk energiaellátását valamilyen elektrokémiai áramforrás (akkumulátor, elem) biztosítja. Az elektródáikon lejátszódó kémiai folyamat során valamilyen ionok áramlanak az elem vagy akkumulátor elektrolitjában és közben a hozzájuk kapcsolt vezetékeken és az így kialakított áramkörben elektronok áramlanak. Vagyis az akkumulátorok és az elemek vegyi energiát elektromos energiává alakítják.

- Amikor a gépkocsinkkal haladunk, számos energiaátalakulás történik. A benzinben lévő szénhidrogének széndioxiddá (CO2) és vízzé (H2O) alakulnak, miközben hőenergia keletkezik, vagyis az égéstermékek gázmolekuláinak az átlagos mozgási energiája (hőmérséklete) jóval magasabb. Ezek a részecskék igen nagy sebességgel ütköznek a hengerek és a dugattyúk falának, elmozdítják a dugattyút, közben lehűlnek (lassul az átlagsebességük). A hátranyomott dugattyú meghajtja a hajtókar segítségével a főtengelyt, ami - különböző áttételeken át - a kerekeket forgatja és közben mozgatja az egész gépkocsit.
Figyelembe véve az "előzményeket" (a kőolaj a sok millió éve élt növények által vegyileg megkötött napenergia) és az "utóhatásokat" (a fékezésnél, légellenállásnál keletkezik) is a következő energiaátalakulások történnek:

(napfényenergia) -> vegyi energia -> hőenergia -> mozgási energia -> hőenergia

- Az erőművekben sem energiatermelés, csak energiaátalakítás történik. Ezek az erőmű típusától függően különbözőek lehetnek.
+ A vízerőművek a napenergia által elpárologtatott és eső formájában magasabbra került víz helyzeti energiáját először mozgási energiává alakítják a turbinalapátokon, azután a generátorok a mozgási energiát elektromos energiává alakítják.
+ A hőerőművekben és az atomerőművekben az elégetett energiahordozóból, illetve a hasadó anyag bomlásából keletkező vel vizet forralnak, a gőz jének energiáját mozgási energiává alakítják a turbinalapátokon, azután a generátorok a mozgási energiát elektromos energiává alakítják.

A hőerőmű elvi működése (az atomerőmű ugyanígy működik, csak a kazá helyett a reaktor termeli a hőt.)
+ A szélerőműveknél a szél mozgási energiája alakul forgó mozgássá a turbinalapátokon, azután a generátor a mozgási energiát elektromos energiává alakítja.

- A lakásunkban az erőművekben előállított elektromos energiát mindenféle más energiává alakítják át a különböző eszközeink:
+ A villanybojlerben, a vasalóban (1. kép), vagy más melegítőeszközökben a nagy ellenállású fűtőszálak az átfolyó áramot, annak hőhatását hasznosítva, hőenergiává.
+ A villanymotorok (2. kép), az áram mágneses hatását kihasználva, mozgási energiává.
+ Az akkumulátorok töltésekor, az áram vegyi hatását kihasználva, kémiai energiává.

Szóval energiát nem termelünk ugyan, de a meglévő energiát mindenféle más energiaformákká alakítjuk.

 

Felhasznált irodalom