Folttisztítás

Minél világosabb és minél drágább ruha van rajtunk annál nagyobb a valószínűsége, hogy sikerül leenni, leönteni - alkalmazott Murphy törvény.
Nem mindig jár sikerrel a folttisztítás, néha csak a "langyos ecetes olló" segít.

A legtöbb folt azért kis ügyességgel eltávolítható.
A szennyező anyagok a legtöbb esetben a megfelelő oldószerben oldódnak és jól szívó szivaccsal, illetve alátéttel felszívhatók.
Nagyon fontos, hogy bármilyen próbálkozás előtt az általában a ruhadarabba belevarrt kezelési jelképeket nézzük meg. Ezek a mosásra, vegytisztításra, fehérítésre és a szárításra vonatkoznak.

Az oldószer elszívatására legjobb a szívóképes len-, frottír- vagy viszkózszövetek. Bizonyos esetekben itatóspapír is alkalmazható.

Étel- és italfoltok eltávolítása

Borfolt: A friss foltokat azonnal be kell szórni konyhasóval. Ez megakadályozza a folt továbbterjedését. Alkohol- és ammónium-hidroxid tartalmú oldattal át kell itatni és utána ki kell mosni.

Cékla: Azonnal áztassuk hidegvízbe. Folyékony mosószerrel dörzsöljük be, esetleg tegyünk bóraxot a nedves foltra. Forró vízzel öblítsük le.

Csokoládé: A nagy részét kaparjuk le (lehűtve könnyebb). Általában mosószeroldattal jól tisztítható.

Gyümölcsléfolt: A friss foltok azonnal langyos mosószerrel eltávolíthatók, esetleg kevés híg ammónium-hidroxidot hozzáadva eltűnnek. Régebbi foltokat először citromsav vagy borkősav oldattal kell átitatni, majd meleg vízzel kimosni.

Húslevesfolt, zsírfolt: Hideg, mosószeres vízbe áztassuk be. Vegytisztító folyadékkal kezeljük, majd meleg mosószer oldatával kimossuk.

Kakaó- és kávéfolt: A foltokat, ha mosószeres áztatás után még látszanak, glicerin rácsepegtetésével távolíthatjuk el. Fehér anyagok hidrogén-peroxiddal, vagy nátrium-hipoklorittal fehéríthetők. Mindegyik kezelés után meleg vízzel jól ki kell mosni a textíliát.

Majonézfolt: Ha friss a folt, akkor meg kell próbálni azonnal kimosni. Ha nem sikerül, akkor benzinnel zsírtalanítani kell, majd újra mosószeres oldattal ki kell mosni.

Mustárfolt: Először a megkeményedett, barna felületet kell óvatosan leszedni és meleg vízzel lágyítani a foltot. Végül mosószeres vízzel ki kell mosni az anyagot.

Rágógumi: Az anyagot tegyük mélyhűtőbe. A hideg rágógumi megkeményedik és a felületről leválasztható. A visszamaradt maradékot denaturált szesszel távolítsuk el.

Sörfolt: Ha meleg, mosószeres mosás után is megmarad a folt, akkor denaturált szesszel távolítsuk el a maradékot.

Tojásfolt: A rászáradt darabokat először le kell kefélni. Mosószer és híg ammónium-hidroxid-oldattal ki kell mosni.

Zsírfolt: Benzin, aceton és nitrohígitó oldják a zsírokat. Oldáskor növelhetik a folt nagyságát, ezért az alátétet gyakran kell váltogatni. A folt körüli kezelés előtt vízzel nedvesíthető az anyag, hogy a szennyezett oldószer ne szivároghasson tovább. A zsírfolt maradványai mosószeroldattal kimoshatók.

 

Más, gyakran előforduló foltok eltávolítása

Cipőkrém: Terpentinnel átitatott ronggyal dörzsöljük át és az oldatot le kell szívatni.

Diófolt: Citromsavval kell próbálkozni. A régebbi foltokat denaturált szesszel, vagy glicerinnel, vagy kálium-hidrogén-oxaláttalkezeljük és azután jól kimossuk.

Golyóstolltinta: Denaturált szesszel távolítsuk el a foltot, majd az anyagot mossuk ki alaposan.

Fűfolt: A friss foltok denaturált szeszben oldódnak. A régebbi foltokat először benzinnel vagy folttisztító oldattal zsírtalanítani kell. A fehér anyagot az oldószer elpárolgása után nátrium-hipoklorittal vagy kevés híg ammónium-hidroxidot tartalmazó hígított hidrogén-peroxiddal lehet fehéríteni. Végül az anyagot jól ki kell mosni.

Indigófolt: Benzinnel átitatott ronggyal dörzsöljük át és folyékony mosószerrel áztassuk, mossuk.

Penészfolt: A foltot először meleg vízzel beáztatjuk és híg ammónium-hidroxidot csepegtetünk rá. A szálasanyagtól függően hidrogén-peroxiddal vagy nátrium-hipoklorittal lehet fehéríteni. Végül a tisztítószer maradványokat jól ki kell mosni.

Rozsdafolt: Az anyagot citromsavval kell átitatni. Ha a folt nem tűnik el, meg kell próbálni kálium-hidrogén-oxaláttal és oxálsavval eltávolítani a foltot.

Viaszfolt: A kihűlt viaszt kaparjuk le. Az anyagot tegyük tiszta, nedvszívó papír közé és meleg vasalóval olvasszuk fel. Tiszta papírral ismételjük meg az eljárást.

Felhasznált irodalom