Háztartáskémia - (vegyi)anyagok a házban és a ház körül

Nem is gondolnánk, hogy a házban és a ház körül a periódusos rendszer elemeinek legnagyobb hányada és ezernyi természetes illetve mesterséges vegyület megtalálható.
A "korszerű" háztartás számos, a vegyipar által előállított, anyagot használ. Tulajdonképpen szinte mindennek van valami köze a kémiához, még akkor is, ha erről nem tudunk.
Talán meglepő pl., hogy minden lakás rengeteg szőlőcukor molekulát tartalmaz, még akkor is, ha soha nem is vettünk. Az összes fa, pamut textília, papír eszköz nagyrészt cellulózból áll, aminek alaprostja rengeteg (átlagosan 12.000) polimerlánccá összekapcsolódott szőlőcukor molekula. Számtalan ilyen párhuzamos lánc alkotja azokat a rostokat, amik az említett anyagokat felépítik.

Nézzünk szét kicsit "kémiai" szempontból a lakásunkban, kertünkben.
(Ez csak egy ízelítő a lexikonomban ennél sokkal több címszó található ebben a témakörben is. A Szójegyzék keresőjébe a háztartáskémia keresőszót beírva ezek a címszavak legyűjthetők. Egy ennél bővebb "csoport" érhető el a mindennapokkémiája keresőszóval, ami a mindennapi élet - nem csak a "házkörüli" - kémiai ismereteit gyűjti össze.)


Főbb témakörök:
Ház, lakás, Fűrdőszoba, Bútorok, Textíliák, Burkolatok, Elektromos, elektronikus eszközök, Tisztítószerek, Mosószerek, szappanok, Energiahordozók, Kert, Egyéb elemek, Egyéb vegyületek

 

Ház, lakás

Maga az épület a lakás is számos, a kémia tárgykörébe tartozó anyagot tartalmaz. Ezekkel külön foglalkozom az Érdekességek rész Az építkezés kémiája, fizikája címszavában.
Megtalálhatók itt olyan "ősi kompozitok anyagok mint, a vályog, a hagyományos "építkezési kerámiák" (cserép, tégla), mész mellett a hőszigetelő anyagok és az újabban alkalmazott anyagok, pl. a gipszkarton.

 

Fűrdőszoba

A fűrdőszobákban (WC-kben) még mindig eléggé elterjedtek a "hagyományos" porcelán eszközök mosdókagylók, zománcozott vas kádak, de széleskörű választék van műanyag megfelelőikből is.
A képen egy üvegszálas poliészter mosdókagyló látható.
A csaptelepek a régi jó "tekerős" helyett egyre inkább kerámiabetétes gömbcsapok, krómbevonatú vasból.

 

Bútorok

Alapvetően ma is fából állnak (vagyis, mint fentebb láthattuk cellulózból, tehát összekapcsolódott szőlőcukor molekulákból). Ez akkor is igaz, ha nem "igazi fából", hanem bútorlapokból készültek, az is faforgácsból és valamilyen térhálós műanyag keverékéből készülnek.
A bambusznád bútokok is cellulózból állnak.
Vannak persze fémvázas bútorok is. Azok általában acélvázat tartalmaznak.
A bútorok kárpit része szintén tartalmazhat acélt (a rúgótest), műanyaghabot (általában poliuretán). Borításnak leginkább műszálas textíliákat alkalmaznak (lásd lentebb).

 

Textíliák

Az átlagos lakásokban a műszálas textíliák (szőnyegek, szőnyegpadlók, függönyök) a legelterjedtebbek pl. a poliamid anyagúak.
Akadnak persze természetes alapanyagú textíl anyagok is.
Régen a nagyon gazdagok pl. igazi selymet (is) használtak tapétázásra.


 

Burkolatok

Sokféle és nagyon eltérő anyagú burkolatot alkalmaznak a lakásokban.
A különböző kerámiák elsősorban a vizes helyiségekben, konyhákban fordulnak elő padlón és falon.
Ugyanezekben a helyiségekben használnak PVC burkolókat is.
Újra divatosak a "hagyományos", vagyis "cellulóz alapú" burkolatok, a padló és a parketta.
A szalagparketták szintén tekinthető "cellulóz alapúnak", de ezek már elég sok műanyaggot is tartalmaznak. Bár a "hagyományos" parkettán is térhálós műanyag bevonatot alkalmaznak.
Megemlíthető még a papír is, mint "falburkoló" anyag (tapéta), de sok esetben műanyaggokkal "keverve" alkalmazzák.

 

Elektromos, elektronikus eszközök

Mivel réz jobb elektromos vezető, mint az alumínium, a "magyar ezüst" egyre inkább kiszorul a lakások elektromos rendszereiből.
A mai lakások fényforrásaiban a volfrám az üveg és a kerámia mellett számos ritka anyag is megtalálható a kompakt fénycsövek (a képen) fényporaiban. A halogén izzólámpák a "szokásos" nemesgáz töltés mellett jódgőz is található.
Az izzólámpákban előfordul molibdén is, általában ebből készülnek a volfrám szál tartói.
A hűtőgépek hűtőközege már a korábbinál "zöldebb" de még mindig freonokat használnak.
Mint mindenütt, az elektromos eszközökben is nagyon sok műanyagot használnak (bakelit, gumi, epoxigyanta, szilikonok, polikarbonátok, stb.). Szigetelőként és az eszköz "szerkezeti anyagaként" egyaránt.
Az elemek közül a szilicium biztosan megtalálható valamennyi elektronikus eszközben az integrált áramkörök félvezetőiben
Szinte mindenki biztos lehet benne, hogy van a lakásában egy "majdnem folyékony fém" gallium, ez ugyanis a fénydiódák (LED) alapanyaga, valami más elemmel (pl. arzén, foszfor "szennyezve". Abban is biztos lehet, hogy van arany a háznál, akkor is, ha nem tart ékszert. Mivel az arany nagyon jó elektromos vezető, és rendkívül vékonyra nyújtható használják az integrált áramkörök kivezetéseihez. Ráadásul ez az oxigénnel szemben legellenállób fém, ezért a kritikusabb érintkezőket ezzel vonják be.

 

Tisztítószerek

Ezekkel is külön foglalkozom az Érdekességek rész Tisztítószerek - Mit mivel ne öntsünk össze címszavában.
Elég sokat és sokfélét használunk pl.
- vízkőoldásra sósav (HCl)at, vagy valamilyen más savas kémhatású anyagot
- fertőtlenítésre klór vagy hidrogén-peroxid tartalmú anyagot
- kézi mosogatáshoz, általános tisztításhoz semleges kémhatású felületaktív anyagot, színezéket, illat anyagot tartalmaznak. Esetleg némi egyéb adalékot, pl. alkoholt, ecetsavat, stb.)
- súroláshoz valamilyen finom szemcsés kemény anyagot tartalmazó port vagy vizes szuszpenziót "önállóan" vagy valamilyen felületaktív anyaggal, esetleg fertőtlenítő anyaggal együtt.

 

Mosószerek, szappanok

"Elvi működésük" a Kémia rész mosószerek címszavában megtalálható.
Mindegyik valamilyen felületaktív anyagot tartalmaz, ami vízben oldhatóvá teszi a zsírokat és vele a szennyeződéseket.
A szappanok nagy szénatomszámú zsírsavak és különösen a palmitin- (C16), a sztearin-(C18) és olajsav nátrium- és káliumsói.
Az automata mosógépi illetve mosogatógépi szerek viszont zsír-, fehérje- illetve keményítőbontó enzimeket tartalmaznak és nem tanácsos kézzel pancsolni bennük.

 

Energiahordozók

A mi éghajlatunkon az év legalább felében a lakást valamivel fűteni kell.
Az elektromos fűtés rendkívül drága lenne, általában csak "rásegítésre" használnak kisebb hősugárzókat pl. a fűrdőszobában.
Hideg időben jelentős, esetleg több tucat kilowattnyi energia szükséges egy átlagos lakás fűtéséhez is.
Az egyedi lakások, házak fűtésére legelterjedtebb a földgáz, zömmel metánból áll.
Szintén elterjedt a folyékony PB gáz (vagyis propán és bután cseppfolyós keverékének alkalmazása.
Sok helyen vannak még "vegyes tüzeléses" kazánok is, amelyekben leginkább szenet (vagyis "kőszenet" égetnek, ami szintén szénhidrogének keveréke és inkább a kőolajhoz hasonlítható, mint a szénhez.
Kevés helyen fűtenek már gázolajjal, ami szénhidrogének keveréke, egy kőolaj frakció. Egy ilyen kazánban, vagy egy kandallóban füthetünk fával is, ami nagyrészt cellulózból, vagyis szőlőcukorból áll, ahogy fentebb már említettem.

 

Kert

A kerttel rendelkezők egyre több vegyszert (műtrágyát, növényvédőszert, stb.) használnak. Persze vannak "biohívők" is.
Aztán vannak a mindenféle kerti eszközök pl. műanyag kerti bútorok, öntöző rendszerek (általában műanyag csövekkel és csatlakozó egységekkel).
És vannak mindenféle "kiegészítők" pl. még a biokertészkedők komposztálója is műanyagból készül manapság.

 

Egyéb elemek

A fentebb már említetteken kívül rengeteg kémiai elemet megtalálunk a házban és a ház körül. A fémek közül például nagyon sokat használnak ötvözőként sokszor egészen kis mennyiségben, vagy szennyezőként a félvezetőkben, szinte csak nyomokban.
A nemfémes elemek közül is előfordul jónéhány a ház körül. A már említetteken kívül pl. a kén előfordul elemi állapotban bizonyos növényvédőszerekben.
A nemesgázok nem csak az izzólámpákban, hanem a levegőben is.
Bizonyos területeken sajnos radioaktív képviselőjük a radon is jelen van, mint nemkívánt vendég.
Ékszerként a már említett arany előfordul általában ezüst, esetleg platina, palládium, a fehéraranyban ötvözőként.
Barkácsoló hajlamúaknál lehet titán speciálisabb szerszámokban, vanádium szintén szerszámokban ötvözőként.
Ha tartanak otthon szárazelemeket akkor mangán, akkumulátorokban ólom, lítium, kadmium.
A szobatermosztát termisztorában lehet indium.
Bevonóként valószínüleg előfordul ón, cink.
Töltótollhegyben lehet rénium, ozmium, iridium.
A legtöbb helyen van még hagyományos lázmérő, abban higany található.

 

Egyéb vegyületek

Javítgatáshoz tarthatnak otthon gipszet (CaSO4).
Körömlemosót (aceton - CH3COCH3, propanon) valószínüleg használnak a család hölgytagjai.
Lehet, hogy vannak otthon különböző ragasztók pl. Technocol (poli-vinil-acetát), Eporapid (epoxigyanta).
Biztosan tartanak otthon gyertyát ennek anyaga lehet méhviasz, paraffin, sztearinsav, palmitinsav.
Grilezéshez használhatnak faszenet.
Macskaalomként használhatnak zeolitot.

És még sok százféle anyag előfordulhat a házban, a kertben.
Gépkocsi is van a legtöbb helyen. Az autóval kapcsolatos anyagokkall külön foglalkozom az Érdekességek részben Az autózás fizikai - kémiai alapelvei címszó Az autózás anyagai részében.
Fényképezőgép is van a legtöbb helyen, ezzel az Érdekességek részben A fotózás fizikai - kémiai alapelvei címszó alatt foglalkozom részletesebben.

Felhasznált irodalom