2011 - a kémia éve
 Az idei 
  év (2011) a kémia éve.
 Az idei 
  év (2011) a kémia éve.
  Ennek "örömére" - mint korábban a Föld 
  éve, illetve a csillagászat éve 
  kapcsán is - "kötelességemnek" érzem, hogy én is készítsek egy összeállítást 
  egyik fő témakörömről, a kémiáról. 
  Annál is inkább, mert a lexikonomban feldolgozott három témakör közül - végzettségem 
  miatt - mindenképpen ez áll a legközelebb hozzám. 
Azt hiszem ráfér a kémiára, ha nem is egy kis "ünneplés", de az mindenképpen, hogy - legalább egy évig - kiemelten foglalkozzunk vele. Tapasztalataim azt mutatják, hogy a kémia egyre inkább mostohagyereke az oktatásnak. Még a többi természettudományos tárgyak között is háttérbe szorul. Ráadásul, amennyire én tudom, az egyik legjobban utált és leginkább feleslegesnek tartott tantárgy lett belőle a diákok körében is. Pedig egyáltalán nincs ok erre!
Az alábbiakban azt szeretném bemutatni, hogy a kémia 
  a mindennapjaink része - akkor is, ha nem tudjuk.
  Kémiai ismeretek nélkül 
  az emberi civilizáció nem létezhet!
Az utóbbi időben egyesek megpróbálták a kémiát 
  valamiféle ellenségnek kikiáltani. 
  Sokan úgy érzik, a kémia 
  tehet a környezetszennyezésről.
  Egyes zöldek azt sugallják, hogy csak a "természetes" anyagokat (pl. 
  papírt) használjunk, hogy csak a "bioélemiszert" fogyasszunk (mind 
  a 7 milliárdan!).
  Ezek néha jól hangzanak, de érdemes elgondolkodni azért néha, többek között 
  azért sem, mert a papírgyártás nem igazán barátja a környezetnek.
Maga a címben megadott felvetés is butaság. Nézzünk néhány példát, hogy miért.
  Az első eszköz, amit az ember használt, valószínűleg egy bot lehetett. Ezzel 
  leverhette az olyan gyümölcsöket, amit nem ért el. Segített a kisebb állatok 
  elejtésében, amelyeket táplálékul elfogyaszthatott. Segített a kisebb ragadozók 
  elleni védekezésben. Ugyanakkor fegyverként is szolgálhatott, agyonverhette 
  vele az ellenségét! Ennek ellenére nem hiszem, hogy a történelem során bárki 
  is kinevezte volna bűnbaknak, ellenségnek a botot. (Bár lehet, hogy volt ilyen.)
  Nézzünk egy későbbi példát. A robbanóanyagok felfedezése megkönnyítette a bányászatot, 
  az útépítést, alagútépítést, stb. Ugyanakkor hozzájárult a még nagyobb pusztításhoz 
  háborús helyzetben. Ennek ellenére nem hiszem, hogy a robbanóanyag, vagy a kémia 
  lenne a "bűnös"
  Nézzünk egy példát a természetből is. Aki egy tűzhányó közelében lakik, az bizonyára 
  nem ürül a kitörésnek. Ugyanakkor teljesen nyilvánvaló, hogy a vulkáni tevékenység 
  feltétlenül szükséges volt az élet kialakulásához és a Föld éltető erői között 
  tartható számon.
Szóval a kémia egy 
  nélkülözhetetlen tudományterület, ami feltétlenül szükséges a civilizáció fenntartásához, 
  az emberiség életéhez. Nélküle egész biztosan nem élhetnénk 7 milliárdan a Földön. 
  Ennyi ember akkor sem élhetne ilyen körülmények között, ha most is kivezényelnének 
  mindenkit aratni nyáron, mint az ötvenes évek elején!
Amikor azt látom valakin, hogy teljesen feleslegesnek tartja a kémiát, 
  meg szoktam kérdezni tud-e valamit mutatni a környezetében, aminek nincs köze 
  a kémiához? Ha mutat 
  valamit, akkor persze elmondom, hogy bizony annak is van köze hozzá.
  Tegyen mindenki egy próbát! Biztosan nem tud olyan, a mindennapi életben használt 
  eszközt, anyagot mutatni, aminek közvetlenül vagy közvetve ne lenne köze a kémiához! 
  (Ha valaki még is tud ilyet mondani, ezennel felajánlok neki egy pirospöttyös 
  ping-ponglabdát!)
Nehezen lehetne olyan területét mutatni a gazdaságnak, amelynek ne lenne köze 
  a kémiához.
  Még a "biogazdálkodás" sem létezhet kémiai ismeretek nélkül! 
Ezzel egy külön címszóban már foglalkoztam, de most itt is összegyűjtöm a lényegesebb információt.
 Nyugodtan 
  mondhatjuk azt, hogy a kémia 
  története már az őskorban elkezdődött.
Nyugodtan 
  mondhatjuk azt, hogy a kémia 
  története már az őskorban elkezdődött.
  Az ősembernek is voltak kémiai 
  ismeretei, még akkor is, ha ezt nem is tudta.
  Ha megnézünk egy több tízezer éve fennmaradt barlangrajzot 
  (a képen), akkor látható, hogy az ősember is ismert számos, a természetben 
  található színes anyagot és ezeket tudatosan fel is használta.
  Persze nem ez volt az egyetlen, ami az "őskémia" 
  körébe tartozott.
  Voltak egyéb olyan anyagismereteik is, amit ma a kémia 
  tárgykörébe sorolunk.
  Tudtak tüzet gyújtani, ismertek bizonyos fémeket, 
  és számos más kémiai 
  ismeretük is volt. 
Az ősi kultúrák a fémolvasztás, 
  üvegkészítés, fermentálás, 
  festékkészítés, fazekasság, 
  tartósítás területén szereztek 
  kémiai ismereteket. 
  (Az asszír seregeket már időszámítás kezdete előtt úgy 800 évvel vasfegyverekkel 
  szerelik fel.) 
  Az írásbeliség megjelenését követően ezekről az ismeretekről már feljegyzéseket 
  is készítettek. Leírták az eljárásokat és az azokhoz alkalmazott készülékeket 
  is.
 Az ókorban 
  görögök és rómaiak is készítettek kémiai 
  tárgyú feljegyzéseket. A legnagyobb összefoglaló mű Plinius 37 kötetes műve 
  a Historia naturalis (a képen) volt.
 Az ókorban 
  görögök és rómaiak is készítettek kémiai 
  tárgyú feljegyzéseket. A legnagyobb összefoglaló mű Plinius 37 kötetes műve 
  a Historia naturalis (a képen) volt.
  A kor legnagyobb tudományos gyűjteménye az alexandriai könyvtárban található. 
  
  A következő évszázadokban az alkimisták 
  foglalkoztak kémiával 
  és az "aranycsinálási" 
  kísérletek "melléktermékeként" felfedeztek számos új anyagot, eszközt 
  és eljárást. (Hennig Brand 
  német alkimista 
  felfedezte a foszfort.)
  Ezzel párhuzamosan Kínában és Indiában is jelentős felfedezéseket tettek.
  Az 1. században Kínában felfedezett papír nagyon megkönnyítette az írásos feljegyzések 
  elterjesztését. A 8. században arab közvetítéssel került el később Európába 
  is.
A 16. századtól az alkímia hanyatlani kezdett. A tudományos központok Németországba 
  és Angliába kerültek át. 
  A kémia elsősorban a textilipari igények alapján a színezékek és sók ismereteivel, 
  illetve a bányászat igényei alapján a fémek és vegyületeik megismerésével fejlődött. 
A 15-16. században megjelentek a jatrokémikusok is, akik vegyészettel és gyógyítással 
  foglalkoztak. Az egyik legjelentősebb közülük Paracelsus.
  Amerika felfedezésével új növényeket és anyagokat ismertek meg. 
  A 17. századot tartják a tudományos kémia kezdetének. Ekkor vált önállóvá, elválva 
  az orvostudománytól. 
  Bekerült az oktatásba és megjelentek a csak kémiával foglalkozó tankönyvek. 
  
  A gőzgépek tökéletesedése és az ipari forradalom új lendületet adott a vegyiparnak 
  is. Elvált egymástól az ipari és a tudományos kémia.
  Az 1750-es években kezdték kiadni a Nagy francia enciklopédia köteteit, amely 
  kora legnagyobb természettudományos adatbázisa volt. 
A szerves vegyületek 
  számának rohamos növekedése indokolttá tette a szerves 
  kémia önálló tudománnyá válását. 
  A 19. század végén jelentős felfedezések születtek a szénhidrátok, 
  aminosavak, nukleinsavak 
  és az enzimek területén 
  is.
  A kőolaj alapú benzin 
  előállítása is jelentős változást hozott. 1886-ban elkészült az első automobil, 
  megalapozva a mai közlekedést és a hozzá kapcsolódó vegyipar 
  meghatározó jelentőségű. 
Nagyon sokan járultak hozzá a kémia 
  fejlődéséhez, közülük jó néhányan megtalálhatók lexikonomban is. (Az összes 
  kapcsolódó címszó legyüjthető a Szójegyzék kereső mezőjébe beírva a kémikus 
  keresőszót.)
  Nehéz meghatározni a legfontosabbakat, a legnagyobbakat. Ha csak egyet emelhetek 
  ki, akkor az azt hiszem Lavoisier, 
  Antoine Laurent (1743 - 1794) Francia kémikus, aki a modern kémia 
  megteremtőjének tekinthető. Talán úgy fogalmazhatnánk, hogy ő volt az, aki az 
  alkímiából megteremetette 
  a kémiát. 
  Szerepe legalább olyan fontos volt a kémiában, 
  mint Newtoné a fizikában. 
(További kémiatörténeti információ található a Kémiatörténet - minek nekünk kémia? címszavamban.)
 Van valami 
  olyan mondás, hogy ami büdös az kémia. 
  Hallottam egy másik megfogalmazást is: A kémia 
  ugyanaz, mint a fizika, 
  csak büdösebb.
 Van valami 
  olyan mondás, hogy ami büdös az kémia. 
  Hallottam egy másik megfogalmazást is: A kémia 
  ugyanaz, mint a fizika, 
  csak büdösebb.
  A dolog nem ennyire egyszerű, de azért van benne valami. 
  A kémiát általában 
  úgy szeretik ábrázolni, hogy mindenféle színes folyadékok 
  vannak különböző üvegedényekben 
  és ezek gőzölnek, füstölnek. 
  
  Ennél a legtöbb esetben sokkal "hétköznapibb" tudomány, de legalábbis 
  a hétköznapi dolgokban is jelen van.
  
A kémia az anyagok összetételével és a bennük lejátszódó folyamatokkal foglalkozik.
A kémia foglalkozik 
  az anyagok előállításával a fémektől a műanyagokig, az építőanyagoktól az élemiszerekig.
  Kémiai ismeretek nélkül 
  nem lenne házunk, autónk, számítógépünk, mobiltelefonunk...
  A kémia foglalkozik 
  az anyagok elemzésével is. Ha valaki kizárólag bioélelmiszert vásárol, akkor 
  is szükség van a kémiára, 
  mert kémiai vizsgálatokkal 
  dönthető el, hogy valóban vegyszermentes az a bioélelmiszer.
Szóval a kémiát semmiképpen sem kerülhetjük ki, ha teljesen visszamennénk a természetbe akkor is lennének kémiai ismereteink, legfeljebb nem tudnánk róla...
Lexikonom Érdekességek részében külön címszavakban foglalkoztam az építkezés, 
  az autózás, a háztartás, 
  a főzés, a húspácolás, 
  a vasalás, a fotózás, a régészet,    a fegyverek, a bor, 
  a sör, a tej, 
  a csokoládé, a tojásfőzés, 
  a színek, az energiaitalok, 
  a gombák kémiájával és számos egyéb 
  kémiai jelenséggel.
Kémia - a közvetlen környezetünkben
Ebben a részben mazsolázok egy kicsit a fentebb említett címszavakból
 Ha a zöldségeket 
  nyakonöntjük valamivel akkor máris megjelenik a kémia.
Ha a zöldségeket 
  nyakonöntjük valamivel akkor máris megjelenik a kémia. 
  
  Egy ecetes lötty 
  már biztosan reakcióba lép a zöldségek valamelyik összetevőjével. 
 Ha mondjuk 
  húst pácolunk ott is történnekkémiai 
  változások az alkalmazott módszertől függően. A húst alkotó fehérjék 
  peptidkötéseinek 
  hidrolízise megkönnyíti 
  a későbbi sütést.
Ha mondjuk 
  húst pácolunk ott is történnekkémiai 
  változások az alkalmazott módszertől függően. A húst alkotó fehérjék 
  peptidkötéseinek 
  hidrolízise megkönnyíti 
  a későbbi sütést. 
  A húst alkotó fehérjék 
  peptid kötéseinek 
  savas hidrolízise 
  friss citromsavas, 
  ecetsavas, vagy tejsavas 
  (pl. joghurt) páccal történik. 
  - Tömény só oldattal 
  is lehetséges a proteinek 
  denaturálása a fehérjemolekulák 
  hidrátburkát befolyásolva. 
  - Az alkohol 
  szintén képes denaturálni a proteineket 
  a hidrofob molekulák 
  közötti kapcsolatot befolyásolva. 

 A 
  főzés, sütés során is számoskémiai 
  változás történik.
A 
  főzés, sütés során is számoskémiai 
  változás történik.
  A tojás vagy a húsok fehérjéi 
  elvesztik hidrátburkaikat, az alkotó aminosavak 
  "maradék végei" újabb kötéseket 
  hoznak létre egymással és ezáltal a fizikai 
  formájuk is megváltozik. 
  (Jól ismerjük a különbséget a nyers és a főtt vagy sült tojás között.)
  
 A rántás 
  készítésekor a lisztben található keményítő 
  egy része kisebb molakulákra 
  hasad, dextrin 
  keletkezik, ami lehetővé teszi, hogy a keményítő 
  szuszpenziója a 
  vízben lebegve besűrítse 
  a levest, főzeléket, stb.
 A rántás 
  készítésekor a lisztben található keményítő 
  egy része kisebb molakulákra 
  hasad, dextrin 
  keletkezik, ami lehetővé teszi, hogy a keményítő 
  szuszpenziója a 
  vízben lebegve besűrítse 
  a levest, főzeléket, stb.
  A kész ételeken ezt szokták "módosított 
  keményítőnek" nevezni, mert úgy előkelőbben hangzik. Persze azokat 
  ipari körülmények között, enzimes 
  vagy vegyszeres kezeléssel állítják elő és mondjuk E 1404, 1410, stb. kóddal 
  szerepelnek.
Ha rizst, krumplit, tésztát vagy más keményítőt tartalmazót fűzünk a vízben szintén a keményítő szuszpenzió marad, azért olyan trunyás.
 Amikor sütőport 
  használunk valamilyen süteményben ott is lejátszódnak kémiai 
  és fizikai változások 
  egyaránt.
 
  Amikor sütőport 
  használunk valamilyen süteményben ott is lejátszódnak kémiai 
  és fizikai változások 
  egyaránt. 
  A sütőpor legnagyobb 
  része nátrium-hidrogén-karbonát 
  (NaHCO3), amiből melegítés hatására meglepően sok szén-dioxid 
  (CO2) keletkezik. 
  1 mól (84 g) nátrium-hidrogén-karbonátból 
  (NaHCO3) 1 mól (44g) szén-dioxid 
  (CO2) keletkezik. Ennek térfogata 
  szobahőmérsékleten 24 liter.
  Vagyis egy kis zacskó - mindössze 12 g, kockacukornyi térfogatú 
  - sütőpor melegítésekor 
  csaknem három és fél liternyi, 
  (szobahőmésrékletű) szén-dioxid 
  gáz keletkezik! A sütés hőmérsékletén 
  persze ennél is több a térfogata. 
  Egy része nyilván "elillan", de azért tényleg jól "felfújhatja" 
  a sütit.
  Az említettekből a bomlás, 
  ez esetben gázképződéssel 
  járó reakciója volt 
  a kémia, a "felfújás" 
  a fizika. 
A konyha után nézzük meg kissé a ház (lakás) többi részének (kémiai) anyagait.
 Az épület 
  a lakás amiben lakunk számos, a kémia tárgykörébe tartozó anyagot tartalmaz. 
  Ezekkel külön foglalkozom az Érdekességek rész Az 
  építkezés kémiája, fizikája címszavában.
Az épület 
  a lakás amiben lakunk számos, a kémia tárgykörébe tartozó anyagot tartalmaz. 
  Ezekkel külön foglalkozom az Érdekességek rész Az 
  építkezés kémiája, fizikája címszavában. 
  Megtalálhatók itt olyan "ősi kompozit 
  anyagok mint, a vályog, a 
  hagyományos "építkezési kerámiák" 
  (cserép, tégla), mész 
  mellett a hőszigetelő 
  anyagok és az újabban alkalmazott anyagok, pl. a gipszkarton.
 A fűrdőszobákban (WC-kben) még mindig eléggé elterjedtek a "hagyományos" 
  porcelán eszközök 
  mosdókagylók, zománcozott 
  vas kádak, de széleskörű 
  választék van műanyag 
  megfelelőikből is.
 
  A fűrdőszobákban (WC-kben) még mindig eléggé elterjedtek a "hagyományos" 
  porcelán eszközök 
  mosdókagylók, zománcozott 
  vas kádak, de széleskörű 
  választék van műanyag 
  megfelelőikből is. 
  A képen egy üvegszálas 
  poliészter mosdókagyló 
  látható.
  A csaptelepek a régi jó "tekerős" helyett egyre inkább kerámiabetétes 
  gömbcsapok, krómbevonatú vasból.
 Bútoraink 
  alapvetően ma is fából állnak (vagyis, cellulózból, 
  tehát összekapcsolódott szőlőcukor 
  molekulákból). Ez akkor is igaz, ha nem "igazi fából", hanem bútorlapokból 
  készültek, az is faforgácsból és valamilyen térhálós 
  műanyag keverékéből készülnek.
 Bútoraink 
  alapvetően ma is fából állnak (vagyis, cellulózból, 
  tehát összekapcsolódott szőlőcukor 
  molekulákból). Ez akkor is igaz, ha nem "igazi fából", hanem bútorlapokból 
  készültek, az is faforgácsból és valamilyen térhálós 
  műanyag keverékéből készülnek. 
  A bambusznád bútokok is cellulózból 
  állnak.
  Vannak persze fémvázas 
  bútorok is. Azok általában acélvázat 
  tartalmaznak.
  A bútorok kárpit része szintén tartalmazhat acélt 
  (a rúgótest), műanyaghabot 
  (általában poliuretán). 
  Borításnak leginkább műszálas 
  textíliákat alkalmaznak (lásd lentebb).
 Az átlagos 
  lakásokban a műszálas 
  textíliák (szőnyegek, szőnyegpadlók, függönyök) a legelterjedtebbek pl. a poliamid 
  anyagúak.
 Az átlagos 
  lakásokban a műszálas 
  textíliák (szőnyegek, szőnyegpadlók, függönyök) a legelterjedtebbek pl. a poliamid 
  anyagúak. 
  Akadnak persze természetes alapanyagú textíl anyagok is. 
  Régen a nagyon gazdagok pl. igazi selymet 
  (is) használtak tapétázásra. 
  
 Sokféle és nagyon eltérő anyagú burkolatot alkalmaznak a lakásokban.
Sokféle és nagyon eltérő anyagú burkolatot alkalmaznak a lakásokban.
  A különböző kerámiák 
  elsősorban a vizes helyiségekben, konyhákban fordulnak elő padlón és falon.
  Ugyanezekben a helyiségekben használnak PVC 
  burkolókat is.
  Újra divatosak a "hagyományos", vagyis "cellulóz 
  alapú" burkolatok, a padló és a parketta. 
  A szalagparketták szintén tekinthető "cellulóz 
  alapúnak", de ezek már elég sok műanyaggot 
  is tartalmaznak. Bár a "hagyományos" parkettán is térhálós 
  műanyag bevonatot alkalmaznak.
  Megemlíthető még a papír 
  is, mint "falburkoló" anyag (tapéta), de sok esetben műanyaggokkal 
  "keverve" alkalmazzák.
  A lakás felületeit nem csak elkészíteni kell, hanem tisztítani is és persze 
  itt is jelen van a kémia. 
  A tisztítószerekkel 
  is külön foglalkozom az Érdekességek rész Tisztítószerek 
  - Mit mivel ne öntsünk össze címszavában.
 A tisztítószerekkel 
  is külön foglalkozom az Érdekességek rész Tisztítószerek 
  - Mit mivel ne öntsünk össze címszavában.
  Elég sokat és sokfélét használunk pl.
  - vízkőoldásra sósav 
  (HCl)at, vagy valamilyen más  
  savas kémhatású anyagot
  - fertőtlenítésre klór 
  vagy hidrogén-peroxid 
  tartalmú anyagot
  - kézi mosogatáshoz, általános tisztításhoz semleges 
  kémhatású felületaktív 
  anyagot, színezéket, illat 
  anyagot tartalmaznak. Esetleg némi egyéb adalékot, pl. alkoholt, 
  ecetsavat, stb.)
  - súroláshoz valamilyen finom szemcsés kemény anyagot tartalmazó port vagy vizes 
  szuszpenziót "önállóan" 
  vagy valamilyen felületaktív 
  anyaggal, esetleg fertőtlenítő anyaggal együtt.
Mindez csak egy kis ízelítő volt. Nem is említettem pl. a gyógyszereket, 
  növényvédő szereket, és még sok egyebet... 
  A hivatkozott (és más) címszavaimban számtalan kémiával kapcsolatos információ 
  található honlapomon.