Mézkémia - a kedvelt édesség összetevői
A méz
sok-sok ezer éve fogyasztott "édesség". A cukor
elterjedéséig nem is volt más édesítő.
Nagyon sok összetevőt tartalmaz(hat), amelyek természetesen függenek
attól is, hogy milyen virágokat gyűjtöttek a méhek.
Két fő összetevője azonban a szőlőcukor
és a gyümölcscukor.
Annak idején (megboldogult gimnazista koromban) - kémia tagozatos lévén - készítettünk
"műmézet" a laborban. Ezt répacukorból
készítettük citromsavval
lebontva. Szőlőcukorból
és gyümölcscukorból,
(vagyis a méz két legfontosabb cukrából)
álló, a citromsav
felesleg miatt kissé savanykás lötty volt, amit a szünetben főzőpohárból, vegyszerkanállal
falatoztunk - a többi osztályok nagy megrökönyödésére.
Nézzük meg egy kicsit részletesebben, kémiai
szempontból, hogy mi minden van (lehet) a méhek által készített édesítőben.
(Az Élelmiszereink (zöldségek, gyümölcsök
és egyebek) címszavam Méz részében röviden már foglalkoztam vele)
A méz fizikai tulajdonságai (is) erősen függenek az összetételétől, az meg a méhek által gyűjtött összetevőktől.
Viszkozitása elég magas , de viszonylag tág határok között ingadozik
(110 - 1600 mPAs) és függ a hőmérséklettől, illetve a méz "korától"
is.
Sűrűsége 1,39-1,43g/cm3 (nyilván nagyobb a vízénél,
hiszen elég sok nehezebb anyagot tartalmaz)
Színe szintén elég változó, a növényi vagy földrajzi eredettől, a gyűjtés
idejétől, az éghajlati viszonyoktól, az ásványi anyagtartalomtól, a nektárban
lévő színanyagoktól és a méz tárolásától, illetve kezelésétől függően
az egészen világos, nagyon enyhén sárgástól az egészen sötét barnáig többféle
lehet.
(A sötétebb színű mézek több ásványi anyagot tartalmaznak. Hosszú tárolás
során a megnövekedett hidroximetil-furfurol is okozhatja a szín sötétedését.)
Egyes mézek fokozottan hajlamosak a kristályosodásra, mivel az
adott hőmérsékleten oldhatónál magasabb lehet a cukortartalmuk.
Felületi feszültsége alacsony.
Elég erősen higroszkópos tulajdonságú a cukor,
elsősorban a fruktóz tartalom miatt. (Nedvességtartalma azonban csak a felső
2 - 3 cm vastag rétegben növekszik.)
A méz pH-értéke 4,5-3,6.
A méz szárazanyagtartalmának 90-95%-át különböző cukrok alkotják.
A mézet a méhek nektárból (híg répacukoroldatból) készítik, vagyis abból a diszacharidból, amit mi egyszerűen csak cukornak nevezünk. A "feldolgozás" során ebből fele-fele arányban glükóz és fruktóz keletkezik. Ebből következően a méz 85-95%-ban ebből e két monoszacharidból áll.
Kis mennyiségben más cukrokat is tartalmaz(hat) diszacharidokat (pl. maltózt, szacharózt), oligoszacharidokat és poliszacharidokat (dextrint, keményítőt).
A méz második legfontosabb összetevője a víz. Ebben van feloldva tulajdonképpen
az összes többi összetevő.
(Az eltarthatósága szempontjából lényeges a víztartalom. Ha 18% alatti, akkor
a méz nem romlik meg.)
A fentebb említett fő szerves
(és szervetlen)
összetevők mellett a méz számos egyéb szerves
összetevőt tartalmaz(hat).
Ide tartoznak a különböző aroma- és festékanyagok (pl. flavonok, flavonoidok).
A mézek ízanyagait a cukor-
és savösszetevők mellett az adott növények (amikről a méhek gyűjtötték) illatanyagai
adják:
- aldehidek (pl. acetaldehid, benzaldehid)
- ketonok (pl. karvon, propanon)
- alkoholok (pl. eugenol, benzilalkohol)
- fenolok
- észterek (pl. metil-formiát, etil-acetát)
Hosszú tárolás során hidroximetil-furfurol
(HMF) keletkezik a mézben lévő hexózokból.
Szerves savak
A méz jellegzetes ízében meghatározók a különböző szerves
savak (glukonsav,
citromsav,
vajsav, ecetsav,
tejsav, borostyánkősav,
almasav).
A méz fő "nyersanyaga" a nektár nem tartalmaz fehérjét,
a mézben kis mennyiségben jelenlévő aminosavak
a virágporból, illetve a méhek mirigyváladékából származnak.
Vitaminok
A méz nem túl sok vitamint
tartalmaz B1-,
B2-, B6-,
C- és K
vitamin található benne.
Fehérjék
A mézben 0,5 - 3 %-nyi fehérje lehet a virágporból, illetve a
méhek mirigyváladékából.
Enzimek
A méz enzimtartalma elsősorban a méhek garatmirigyváladákából
ered, de a nektárok is tartalmazhatnak bizonyos enzimeket, illetve a nektárba
vagy a mézbe kerülő mikroorganizmusok enzimjei is jelen lehetnek.
A legjellemzőbb a glükozoxidáz, amely a glükózt
glükózsavra és hidrogén-peroxidra
bontja. (A glükózsav hozzájárul a méz savasságához
a hirogén-peroxid
pedig a méz antibiális hatásának legfőbb okozója.)
A méz legismertebb enzimjei a keményítőt bontó diasztáz (alfa-
és béta-amiláz keveréke) és a szacharózt
átalakitó invertáz.
Zsírsavak
Zsírsavak (pl. palmitinsav, olajsav) a méhviaszból
kerülhetnek a mézbe.
A méz viszonylag kevés ásványi
anyagot tartalmaz.
Kimutathatók benne azonban
- makroelemek: kalcium,
foszfor, kálium,
nátrium, magnézium,
- mikroelemek: vas,
alumínium, cink,
réz, mangán,
króm, bór,
lítium, mangán,
szilícium,
bárium, stroncium,
ólom
Kedvező
hatások
erősíti az idegeket
a légzőszervekre ható összes természetes orvosság hatását növeli
megfázás esetén két evőkanál méz forró tejbe
keverve csillapítja a köhögési ingert
a macskajaj megelőzhető, ha lefekvés előtt megeszünk két kanál mézet,
a benne lévő gyümölcscukor
ugyanis 30 százalékkal gyorsítja az alkohol
lebontást
edzés közben, kifulladás esetén együnk meg egy nagy kanál mézet
a cukorral ellentétben
alacsony glikémiás indexű, így a vércukorszintet
egészen lassan emeli meg, ezáltal jobban bírjuk majd az igénybevételt
közvetlen energiaforrás,
hiszen csak 1 százaléka szacharóz,
a többi gyümölcs- és
szőlőcukor, így a máj
is lényegesen könnyebben és jobban feldolgozza, minta cukrot.
További előnye a cukorral
szemben, hogy kíméli az emésztőrendszer belső falát.
Aki hozzászokik a mézhez, rövid időn belül kevesebb édességet fog fogyasztani,
mert szervezete nem kívánja a túl édes dolgokat. És ezáltal - bármilyen hihetetlennek
is tűnik - a méz még a karcsú vonalak megőrzésében is segítségünkre lehet.
Külsőleg alkalmazható horzsolásnál vagy hasonló sérülésnél, mivel kiöblíti a
sebet, serkenti a sejtképződést, és megöli a baktériumokat, ha mézet
kenünk a sebre és hagyjuk a levegőn
rászáradni, a seb öntisztulással háromszor olyan gyorsan gyógyul, mint amikor
nem kezelik mézzel.
Kedvezőtlen hatások
Meg kell említeni az utóbbi időben jelentkező "szennyeződéseket".
A méhek betegségeire adott antibiotikumok megjelenhetnek a mézben. Az
ilyen módon kezelt méhek mézét nem lenne szabad forgalomba hozni, belekeverni
a többi mézbe.