akrolein
(propénal, allilaldehid)

C3H4O, H2C=CH.CHO
Nevét a latin acer és olens (csípős és szag) szavakból rakták össze.

Előfordulás
Állati zsírok és növényi olajok hevítésekor ("odaégés") során, gyertya lángjának kioltáskor keletkezik. Ez a vegyület adja a nyársonsültek illatát.
Megtalálható a cigarettafüstben is.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Szúrós, rendkívül kellemetlen szagú, szintelen folyadék.
Olvadáspont: -88°C
Forráspont: 53°C
Sűrűség: 0.8 g/cm3
Oldhatósága vízben 20°C-on: 20 g/100 ml
Éghető, gőze is gyúlékony és robbanékony.
Rendkívűl reakcióképes anyag, könnyen polimerizálható.
A kettős kötés az ismert telítési reakciókat adja pl. brómmal, sósavval, hidrogén-cianiddal, stb.
Hidrogénnal redukálva n-propilalkohol keletkezik, de olyan módon is végezhető a reakció, hogy közbenső redukciós termékként allilalkohol (H2C=CH.CH2OH) keletkezzen.

Előállítás
Glicerin desztillációjánál, víz lehasadásával keletkezik:
HOCH2-CH.OH-CH2OH -> H2C=CH.CHO + H2O

Felhasználás
Akrilsav gyártásához
Allilalkohol gyártásához
Akrilnitril gyártásához
Heterociklusos vegyületek szintéziséhez

Biológia
A bőrfelületet, a szemet, a nyálkahártyákat és a légutakat ingerli.
Könnyezést, fejfájást, erős köhögést, bőrhólyagosodást, nagyobb mennyiségben eszméletvesztést okoz.
Szagküszöbértéke 0,5-1 mg/m3
(Német) MAK értéke 0.25 mg/m3.

Felhasznált irodalom