ammónium-hidrogén-karbonát
(ammónium-bikarbonát, szarvsó, agancssó, szarvasagancssó)

NH4HCO3
Az ammónia szénsavval alkotott savanyú sója.

Előfordulás
A természetben nitrogéntartalmú vegyületek bomlásakor keletkezik.
(Innen ered a szarvsó, agancssó, szarvasagancssó elnevezés mert régebben ezek melegítésével állították elő.)

Előállítás
Szén-dioxid, víz(gőz) és ammónium-karbonát reakciójával.
Ammónia és szén-dioxid és víz(gőz) reakciójával:

NH3 + H2O + CO2 = NH4HCO3

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér kristályokból álló, ammónia szagú anyag.
Sűrűség: 1,6 g/cm3
Oldékonysága vízben (20°C-on): 22 g/100 ml
Oldata enyhén lúgos kémhatású.
Hevítve 60°C körül elbomlik:

NH4HCO3 = NH3 + H2O + CO2

Savval történő reakciójakor ammónia keletkezik.

Felhasználás
Bzonyos sütőporokban (szalakáli)
Egyes gyógyszerekben
Élelmiszerekben savszabályozóként (E503ii)
Nitrogéntartalmú műtrágyaként
Tűzoltókészülékekben
Festékekben
Egyes műanyagok gyártánál
Gumigyártásnál
Egyes kerámiák készítésénék.

Felhasznált irodalom