ammónium-hidrogén-karbonát
  (ammónium-bikarbonát, szarvsó, agancssó, szarvasagancssó)
 NH4HCO3 
  
  Az ammónia szénsavval 
  alkotott savanyú sója. 
 Előfordulás
  A természetben nitrogéntartalmú vegyületek bomlásakor keletkezik. 
  (Innen ered a szarvsó, agancssó, szarvasagancssó elnevezés mert régebben ezek 
melegítésével állították elő.)
Előállítás
  Szén-dioxid, víz(gőz) 
  és ammónium-karbonát 
  reakciójával.
  Ammónia és szén-dioxid 
  és víz(gőz) reakciójával: 
NH3 + H2O + CO2 = NH4HCO3
Fizikai és kémiai tulajdonságok
  Fehér kristályokból álló, ammónia szagú anyag.
  Sűrűség: 1,6 g/cm3 
  
  Oldékonysága vízben 
  (20°C-on): 22 g/100 ml
  Oldata enyhén lúgos kémhatású.
  Hevítve 60°C körül elbomlik:
NH4HCO3 = NH3 + H2O + CO2
Savval történő reakciójakor ammónia keletkezik.
Felhasználás
  Bzonyos sütőporokban (szalakáli)
  Egyes gyógyszerekben
  Élelmiszerekben savszabályozóként 
  (E503ii)
  Nitrogéntartalmú műtrágyaként
  Tűzoltókészülékekben
  Festékekben 
  Egyes műanyagok gyártánál
  Gumigyártásnál
  Egyes kerámiák készítésénék.