ammónium-hidrogén-karbonát
(ammónium-bikarbonát, szarvsó, agancssó, szarvasagancssó)
NH4HCO3
Az ammónia szénsavval
alkotott savanyú sója.
Előfordulás
A természetben nitrogéntartalmú vegyületek bomlásakor keletkezik.
(Innen ered a szarvsó, agancssó, szarvasagancssó elnevezés mert régebben ezek
melegítésével állították elő.)
Előállítás
Szén-dioxid, víz(gőz)
és ammónium-karbonát
reakciójával.
Ammónia és szén-dioxid
és víz(gőz) reakciójával:
NH3 + H2O + CO2 = NH4HCO3
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér kristályokból álló, ammónia szagú anyag.
Sűrűség: 1,6 g/cm3
Oldékonysága vízben
(20°C-on): 22 g/100 ml
Oldata enyhén lúgos kémhatású.
Hevítve 60°C körül elbomlik:
NH4HCO3 = NH3 + H2O + CO2
Savval történő reakciójakor ammónia keletkezik.
Felhasználás
Bzonyos sütőporokban (szalakáli)
Egyes gyógyszerekben
Élelmiszerekben savszabályozóként
(E503ii)
Nitrogéntartalmú műtrágyaként
Tűzoltókészülékekben
Festékekben
Egyes műanyagok gyártánál
Gumigyártásnál
Egyes kerámiák készítésénék.