amigdalin
([(6-O-b-D-glükopiranozil-b-D-glükopiranozil)oxi](fenil)acetonitril)

C20H27NO11, [(6-O-b-D-glükopiranozil-b-D-glükopiranozil)oxi](fenil)acetonitril

A természetben előforduló ciántartalmú glikozid.

Előfordulása
Egyes csonthéjasok (mandula, barack) és sok más növény magjában és levelében.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér por.
Vízmentes és trihidrát kristályok formájában fordul elő.
Olvadáspont: 223-226°C
Forráspont: 743°C
Sűrűség: 1,59 g/cm3
Vízben és alkoholban oldódik
Kénsav vagy enzim hatására benzaldehidre, hidrogén­cianidra és szőlőcukorra bomlik.
Sósav hatására mandulasavra, ammóniára és szőlőcukorra bomlik.

Előállítás
Általában keserű mandula kisajtolt olajából alkoholos extrakcióval.

Felhasználás
Illatosításra
Festékek alapanyagaként
Korábban rák elleni természetgyógyászati szerként forgalmazták, de hatása nem bizonyított. Ma már betiltották.

Felhasznált irodalom