arginin
(a-amino-d-guanidinovaleriánsav)
C6H15N4O2,
H2N-C(NH2)NH2-CH2-CH2-CH2-CH(NH2)-COOH
Részben esszenciális, fehérjealkotó
aminosav.
Az arginin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
Az arg.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
Megtalálható húsban, halban, tejben, tejtermékekben, hántolatlan búzában, zabban.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér, kristályos
por.
Olvadáspontja 221°C.
Sűrűsége 1,3 g/cm3
Vízben kissé oldódik.
Fehérjékből savas
hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula,
két optikai izomere
létezik.
Biológia
Részben esszenciális aminosav,
a gyerekek szervezete nem, a felnőtteké viszont képes előállítani. A gyerekeknek
a táplálékkal kell bevinni.
Fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, a sérülések helyreállításában, az
ammónia szervezetből történő eltávolításában, az immunrendszerben.