arginin
  (a-amino-d-guanidinovaleriánsav)
 C6H15N4O2,
 
C6H15N4O2, 
H2N-C(NH2)NH2-CH2-CH2-CH2-CH(NH2)-COOH
Részben esszenciális, fehérjealkotó 
  aminosav. 
Az arginin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
|   |   | 
Az arg.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
  Megtalálható húsban, halban, tejben, tejtermékekben, hántolatlan búzában, zabban.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
  Fehér, kristályos 
  por.
  Olvadáspontja 221°C.
  Sűrűsége 1,3 g/cm3
  Vízben kissé oldódik.
  Fehérjékből savas 
  hidrolízissel kinyerhető.
  Királis molekula, 
  két optikai izomere 
  létezik.
Biológia
  Részben esszenciális aminosav, 
  a gyerekek szervezete nem, a felnőtteké viszont képes előállítani. A gyerekeknek 
  a táplálékkal kell bevinni.
  Fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, a sérülések helyreállításában, az 
  ammónia szervezetből történő eltávolításában, az immunrendszerben.