arginin
(a-amino-d-guanidinovaleriánsav)

C6H15N4O2,

H2N-C(NH2)NH2-CH2-CH2-CH2-CH(NH2)-COOH

Részben esszenciális, fehérjealkotó aminosav.

Az arginin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

Az arg.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás
Megtalálható húsban, halban, tejben, tejtermékekben, hántolatlan búzában, zabban.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér, kristályos por.
Olvadáspontja 221°C.
Sűrűsége 1,3 g/cm3
Vízben kissé oldódik.
Fehérjékből savas hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula, két optikai izomere létezik.

Biológia
Részben esszenciális aminosav, a gyerekek szervezete nem, a felnőtteké viszont képes előállítani. A gyerekeknek a táplálékkal kell bevinni.
Fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, a sérülések helyreállításában, az ammónia szervezetből történő eltávolításában, az immunrendszerben.

Felhasznált irodalom