aszparaginsav
(a-amino-borostyánkősav)
C4H7NO4, HOOC-CH2-CH(NH2)-COOH
Fehérjealkotó aminosav.
Előfordulás
Sok növényi és állati fehérjében
megtalálható.
Az aszparaginsav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
Az asp.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, kristályos
anyag.
Olvadáspontja 270°C.
Sűrűsége 1,1 g/cm3
Vízben kevésbé oldódik.
Fehérjékből savas
hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula,
két optikai izomere
létezik.
Biológia
Fontos szerepe van a szervezet nitrogén-anyagcseréjében.
A gerincesek központi idegrendszerében, a szinapszisok több mint felében ingerületátvivőként működik.