benzaldehid
(fenilmetanal)

C6H5CHO
Az aromás aldehidek csoportjába tartozó vegyület.

Előfordulás
Bizonyos növények illatanyaga. (Pl. keserűmandula, tea, stb.)

A benzaldehid molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A Benzald.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előállítás
Néhány előállítási módja az aromás aldehideknél látható.
Iparilag főleg toluol oxidációjával állítják elő, mangán-dioxiddal és kénsavval, réz-szulfát jelenlétében.
Ügyelni kell arra, hogy ne oxidálódjon tovább benzoesavvá.
Ha kromil-kloriddal (CrO2Cl2) végzik, akkor a reakció során csak benzaldehid keletkezik.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Olajszerű, keserűmandula-olajhoz hasonló szagú folyadék (nem olyan erős szagú, mint a nitro-benzol).
Olvadáspont: -26°C
Forráspont: 179°C
Sűrűség: 1.05 g/cm3
Éghető, 62°C felett robbanó elegyet képezhet a levegővel.
Ha nem nagyon tiszta, akkor levegőn benzoesavoxidálódik.

Felhasználás
Mesterséges mandula illat és aromaként használják a kozmetikai és az élelmiszeriparban.

Felhasznált irodalom