butil-acetát
(ecetsav n-butil-észter, butil-etanoát)
C6H12O2,
CH3COO(CH2)3CH3,
Az ecetsav butilalkohollal alkotott
észtere.
Előfordulás
Megtalálható különböző gyümölcsök (pl. szilva, körte, alma) illatanyagaiban.
Előállítás
Ecetsavból és butilalkoholból:
CH3CH2OH + CH3CH2CH2CH2OH = CH3COO(CH2)3CH3 + H2O
Fizikai és kémiai sajátságok
Színtelen, gyümölcsillatú folyadék.
Olvadáspontja -78°C
Forráspontja 124-126°C
Sűrűsége 0,882 g/cm3
Lobbanáspontja 22°C
Vízben nem oldódik.
Termikus bomlásakor szén-dioxid és szén-monoxid keletkezik.
Erős oxidálószerekkel, erős redukálószerekkel és erős bázisokkal reakcióba lép.
Felhasználás
Lakkok, ragasztók oldószere.
Biológia
Irritálja a szemet, a bőrt és a légzőrendszert.