butil-acetát
(ecetsav n-butil-észter, butil-etanoát)

C6H12O2, CH3COO(CH2)3CH3,
Az ecetsav butilalkohollal alkotott észtere.

Előfordulás
Megtalálható különböző gyümölcsök (pl. szilva, körte, alma) illatanyagaiban.

Előállítás
Ecetsavból és butilalkoholból:

CH3CH2OH + CH3CH2CH2CH2OH = CH3COO(CH2)3CH3 + H2O

Fizikai és kémiai sajátságok
Színtelen, gyümölcsillatú folyadék.
Olvadáspontja -78°C
Forráspontja 124-126°C
Sűrűsége 0,882 g/cm3
Lobbanáspontja 22°C
Vízben nem oldódik.
Termikus bomlásakor szén-dioxid és szén-monoxid keletkezik.
Erős oxidálószerekkel, erős redukálószerekkel és erős bázisokkal reakcióba lép.

Felhasználás
Lakkok, ragasztók oldószere.

Biológia
Irritálja a szemet, a bőrt és a légzőrendszert.

Felhasznált irodalom