cisztein
(a-amino-b-merkaptopropionsav,
L-cisztein - E 920, E 921)
C3H7NO2S, HS-CH2-CH(NH2)-COOH
Fehérjealkotó aminosav.
Előfordulás
Elsősorban a hajban, szőrben, szaruban található, de sok fehérje és enzim fontos
összetevője.
A cisztein molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
A CYS.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér kristályos
por.
Olvadáspontja 240°C
fölötti, de ekkor már bomlik.
Vízben, ecetsavban,
alkoholban oldódik.
Fehérjékből savas
hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula,
két optikai izomere
létezik.
Felhasználás
Élelmiszeradalékként,
mint térfogatnövelőt használják legelterjedtebb
térszeszerkezetű formáját (L-cisztein - E 920), valamint nátrium-
és káliumsóit, illetve
hidrokloridjait (E 921)
Biológia
Anyagcserezavara a cisztein magas szintjéhez vezethet a vizeletben, ami
ritka esetben vesekövek képződését okozhatja.