cisztein
(a-amino-b-merkaptopropionsav, L-cisztein
- E 920, E 921)

C3H7NO2S, HS-CH2-CH(NH2)-COOH
Fehérjealkotó aminosav.

Előfordulás
Elsősorban a hajban, szőrben, szaruban található, de sok fehérje és enzim fontos összetevője.

A cisztein molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A CYS.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér kristályos por.
Olvadáspontja 240°C fölötti, de ekkor már bomlik.
Vízben, ecetsavban, alkoholban oldódik.
Fehérjékből savas hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula, két optikai izomere létezik.

Felhasználás
Élelmiszeradalékként, mint térfogatnövelőt használják legelterjedtebb térszeszerkezetű formáját (L-cisztein - E 920), valamint nátrium- és káliumsóit, illetve hidrokloridjait (E 921)

Biológia
Anyagcserezavara a cisztein magas szintjéhez vezethet a vizeletben, ami ritka esetben vesekövek képződését okozhatja.

Felhasznált irodalom