cukrok

A szénhidrátok édes ízű csoportja.

A cukrok molekulaképei sprban megtekinthetők a gombokra kattintva.


 

Kémiailag egyszerű (monoszacharid) és két egyszerű cukorból felépült (diszacharid) típusúak.

Monoszacharidok:
- szőlőcukor (glükóz)
- gyümölcscukor (fruktóz)
- galaktóz
- ribóz
- dezoxiribóz
- mannóz
- mannitol
- xilóz
- aszkorbinsav (C-vitamin)

A gyümölcsökben és a mézben fordulnak elő.
A szabad szőlőcukor csak fele olyan édes, mint a répacukor, míg a szabad gyümölcscukor kb. 70%-kal édesebb.

Diszacharidok:
- répacukor (szacharóz)
- malátacukor (maltóz)
- tejcukor (laktóz)

Cukornádban, répában illetve tejben fordulnak elő.


Különböző cukrok kristályos és oldott formában

Az egyes címszavaknál részleteseb információ található az adott cukorról.

Felhasznált irodalom