cukrok
A szénhidrátok édes ízű csoportja.
A cukrok molekulaképei sprban megtekinthetők a gombokra kattintva. | |
Kémiailag egyszerű (monoszacharid) és két egyszerű cukorból felépült (diszacharid) típusúak.
Monoszacharidok:
- szőlőcukor (glükóz)
- gyümölcscukor (fruktóz)
- galaktóz
- ribóz
- dezoxiribóz
- mannóz
- mannitol
- xilóz
- aszkorbinsav (C-vitamin)
A gyümölcsökben és a mézben fordulnak elő.
A szabad szőlőcukor csak fele olyan édes,
mint a répacukor, míg a szabad gyümölcscukor
kb. 70%-kal édesebb.
Diszacharidok:
- répacukor (szacharóz)
- malátacukor (maltóz)
- tejcukor (laktóz)
Cukornádban, répában illetve tejben fordulnak elő.
Különböző cukrok kristályos és oldott formában
Az egyes címszavaknál részleteseb információ található az adott cukorról.