diacetil
(2,3-bután-dion)
C4H6O2,
CH3COCH3
A legegyszerűbb diketon.
A diacetil molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
A ButaDion.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
A vajban megtalálható.
Egyes fermentációs folyamatokban is keletkezik. Az alkoholos italok "csúszósságát"
okozza a szájban.
Fizikai tulajdonságai
Sárgás zöld folyadék.
Olvadáspontja -2 - -4°C
Forráspontja 56°C.
Sűrűsége 0,99g/cm3
Erősen reakcióképes.
Vízben oldódik.
Előállítás
Metil-etil-ketonból szelén-dioxiddal oxidálva.
Felhasználás
Mesterséges vajaromaként.