dietil-amin
(N,N-dietil-amin, dietamin, N-etil-etánamin)
C4H11N,
(C2H5)2NH
Fizikai és kémiai tulajdonságai
Színtelen, szúrós szagú, illékony folyadék.
Olvadáspontja -50°C
Forráspontja 55,5°C
Sűrűsége 0,7 g/cm3
Vízzel elegyedik.
Gőze 2,5-szer nehezebb a levegőnél.
Hevítve nitrogén-oxidok keletkezésével bomlik.
Közepesen erős bázis.
Erős oxidáló szerekkel, savakkal és szerves anyagokkal reakcióba lép.
Megtámadja a fémeket, egyes a műanyagokat, a gumit és a bevonatokat.
Előállítás
Etanol és ammónia reakciójával.
Felhasználás
Hatékony rakétahajtóanyag fluor-oxid oxidálóanyaggal.
Biológia
Belélegezve torokfájást, köhögést, légszomjat, égő érzést, nehézlégzést
okoz.
Bőrre jutva vörösséget, fájdalmat, hólyagokat, súlyos bőr felmaródást, szembe
kerülve vörösséget, fájdalmat, égéseket okoz.