dimetil-anilin
C6H5N(CH3)2
Az aromás aminok közé tartozó vegyület.
Előállítás
Anilinsóból metil-alkohollal:
C6H5NH.(HCl)2 + 2 H3COH -> C6H5N(CH3)2 + 2 HCl + 2 H2O
Fizikai és kémiai tulajdonságok
A para-helyzetű hidrogén
ebben a vegyületben mozgékony.
salétromossavval p-nitrozo-dimetil-anilint ad:
C6H5N(CH3)2 + HONO -> ON-C6H4N(CH3)2 + 2 H2O
Ez a reakció a harmadrendű aminokra
jellemző.
Íly módon meg lehet különböztetni az elsőrendű aromás aminokat, amelyek salétromossavval
diazóniumsót adnak, és a másodrendű aminokat, amelyek ugyanezzel nitrozaminokat
adnak, a harmadrendű aminoktól.
Fontos a színezékgyártásban a dimetil-anilin reakciója foszgénnel, amely az úgynevezett Michler-ketonhoz vezet:
(H3C)2N-C6H5 + Cl-CO-Cl + C6H5N(CH3)2 -> (H3C)2N-C6H5-CO-C6H5N(CH3)2 + 2 HCl
Felhasználás
Különböző színezékek alapanyaga.