dimetil-anilin

C6H5N(CH3)2
Az aromás aminok közé tartozó vegyület.

Előállítás
Anilinsóból metil-alkohollal:

C6H5NH.(HCl)2 + 2 H3COH -> C6H5N(CH3)2 + 2 HCl + 2 H2O

Fizikai és kémiai tulajdonságok
A para-helyzetű hidrogén ebben a vegyületben mozgékony.

salétromossavval p-nitrozo-dimetil-anilint ad:

C6H5N(CH3)2 + HONO -> ON-C6H4N(CH3)2 + 2 H2O

Ez a reakció a harmadrendű aminokra jellemző.
Íly módon meg lehet különböztetni az elsőrendű aromás aminokat, amelyek salétromossavval diazóniumsót adnak, és a másodrendű aminokat, amelyek ugyanezzel nitrozaminokat adnak, a harmadrendű aminoktól.

Fontos a színezékgyártásban a dimetil-anilin reakciója foszgénnel, amely az úgynevezett Michler-ketonhoz vezet:

(H3C)2N-C6H5 + Cl-CO-Cl + C6H5N(CH3)2 -> (H3C)2N-C6H5-CO-C6H5N(CH3)2 + 2 HCl

Felhasználás
Különböző színezékek alapanyaga.

Felhasznált irodalom