etanol
(etil-alkohol, szesz, rektifikált alkohol, abszolút alkohol, E1510)
C2H6O, CH3CH2OH
Az alkoholok homológ
sorának második tagja.
Az etanol molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
Az Etanol.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
A metanoléhoz hasonló, de erjedéssel
is keletkezik a természetben.
Vizes oldatát nevezik szesznek.
Előállítás
Szintetikusan etilénből, vagy kedvezőbben acetilénből állítható elő, ekkor az acetaldehidet, nikkel katalizátor jelenlétében hidrogénnel ják.
Legnagyobb mennyiségben azonban ma is erjesztéssel termelik. A hat szénatomos cukrok (hexózok), vagyis szőlőcukor (glükóz) és gyümölcscukor (fruktóz) vizes oldatában élesztőgombákkal etanol és szén-dioxid keletkezik:
C6H12O6 -> 2 C2H5OH + CO2
Ezt a folyamatot már Lavoisier felismerte 1785-ben, a fenti egyenletet Gay-Lussac állította fel.
Iparilag a legnagyobb mennyiségben keményítő
tartalmú anyagokból (burgonya, kukorica) gőzöléssel
nyert szőlőcukorból állítanak elő erjesztéssel
alkoholt.
Az erjesztés után desztillációval
választják el az alkoholt.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Szintelen, jellemző, kellemes szeszes szagú folyadék.
Olvadáspontja -114,1
°C
Forráspontja 78,3°C
Sűrűsége 0,806 g/cm3.
Kissé világító, kék lánggal
ég.
Vízzel minden arányban elegyedik, ekkor
térfogata csökken,
pl. 52 térfogatszázalék etanolból és 48 térfogatszázalék vízből
álló elegy csak kb. 96,3 térfogatrész lesz.
Desztilláció során egy állandó forráspontú keverék keletkezik (rektifikált alkohol), amely 95,6 % etanolt és 4,4 % vizet tartalmaz (azeotrop elegy).
Ezt a vizet szárítószerekkel
eltávolítva állítják elő a tiszta etanolt (abszolút alkoholt).
Oxidálva acetaldehid, majd ecetsav és végűl szén-dioxid keletkezik belőle:
CH3CH2OH -> CH2CHO -> CH3COOH -> 2 CO2 + H2O
Felhasználás
Laboratóriumban és az iparban oldószerként, szintézisekhez, továbbá ecetsav,
lakkok, festékek előállítására használják.
Legnagyobb mennyiségben azonban italok alakjában fogy el (sör, bor, tömény italok).
Élemiszerekben E1510 kódszámmal is szerepelhet.
Biológia
Kisebb mennyiségben élénkítő hatású, nagyobb mennyiségben részegítő hatású,
káros.
Bizonyos mennyiségben halálos is lehet.