galluszsav
(trioxibenzoesav, 3,4,5-hidroxi-benzoesav, gallátok)
C7H6O5,
C6H2(OH)3COOH
A fenolsavak egyike.
Felfedezője Scheele (1875), részletesen Pelouze és Liebig (1834) vizsgálták
meg.
Előfordulás
Megtalálható a tea leveleiben, a tölgyfa kérgében, és más növényekben.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, tű alakú kristályokból
álló vegyület.
Savanykás, fanyar ízű.
Olvadáspont: 250
°C
Sűrűség: 1,7 g/cm3
Hideg vízben kevésbé, forró vízben
könnyen oldódik.
(Oldhatósága 1,5
g/100 ml, 20°C-on.)
Egy molekula vízzel kristályosodik.
A hevítéskor előbb kristályvizét
veszíti, magasabb hőmérsékleten szén-dioxidra
és pirogallolra bomlik.
Sói a gallátok.
Vizes oldatához lúgot
elegyítve, az mohón oxigént vesz fel
a levegőből és a
folyadék sötétbarna szinüvé válik.
Oldata ferrisóktól
kékesfekete szinűvé alakul.
Előállítás
Csersav vizes oldatát
híg kénsavval főzve víz
felvételével galluszsavvá alakul, ami az oldat lehülésekor kikristályosodik.
Átkristályosítással tisztítható.
Alkalmazás
Különösen pirogallol előállítására és fotografiai
célokra használják.
Régebben tinta készítésére használták ferrisóktól kékesfekete szinűvé alakult
oldatát.