szőlőcukor
(D-glükóz, 6-(hidroximetil)oxán-2,3,4,5-tetraol, dextróz, burgonyacukor, vércukor)
C6H12O6
Kémiailag egyszerű (monoszacharid),
aldohexóz.
A szőlőcukor molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
A Glukoz.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
A legfontosabb monoszacharid, szerkezetileg aldohexóz, amely egy aldehid és öt hidroxid csoportot tartalmaz.
Előfordulás
A legelterjedtebb szerves
molekula a Földön.
A legfontosabb diszacharidok (pl. répacukor) illetve poliszacharidok (keményítő,
cellulóz, glikogén) építőköve.
Mint "monomer" megtalálható gyümölcsökben és a mézben illetve a vérben.
Fizikai és kémiai tulajdonságai
Színtelen, kristályos anyag.
Sűrűsége 1,56 g/cm3
Melegítve még megolvadása előtt elbomlik.
Kristályosan két izomer alakja ismeretes. Vizes oldatukon mutarotáció észlelhető.
Vízben mindkét izomer jól oldódik.
Előállítás
Iparilag keményítőből állítják elő
hidrolízissel (híg
sósavval, nyomás
alatt) (burgonyacukor).
A fában lévő cellulózból is előállítható
hidrolízissel (facukor).
Felhasználás
Cukorkák, szörpök, gyümölcskonzervek édesítésére használják. Édes íze nem olyan
erős, de simább, mint a nádcukoré.
Injekciókban, infúziókban is alkalmazzák, mint gyorsan ható erősítőszert.
Biológia
Az élővilág egyik alapvegyülete, "vegyileg kötött napenergia".
A fotszintézis során
a klorofill molekulán
szén-dioxidból és vízből
szőlőcukor keletkezik a napfény energiájának felhasználásával.
Az állati és a növényi szervezetek egyaránt tartalmazzák, mint általános "energiatároló"
molekulát.
A vér szőlőcukortartalmát vércukornak nevezik. Koncentrációja
felnőtt emberben, éhgyomorral 4,0 - 4,5 mmol/l
(70-100 mg%).
A szervezetben glikogénné alakulhat
glikogenezis során.