glükozidok

Glükózból származó glikozidok, vagyis olyan vegyes acetálok (vagy ketálok), amelyekben a monoszacharid glükóz.

Előállítás
A legegyszerűbb glükozidok alkil éterek, amelyek glükóz alkoholos oldatából keletkeznek sósavval.
Jobb módszer vízmentes, szilárd glükóz metanolos oldatából kiindulni sósavval. Ekkor alfa- és béta-metilglükozid keletkezik.

Csoportosításuk egyik lehetséges módja a molekula nem glükóz része szerinti:

- alkilszármazékok
- benzolszármazékok
- sztirolszármazékok
- antracénszármazékok

A másik besorolás a növénytani, amelynek egyik előnye, hogy a rokon növények hasonló vegyületeket tartalmaznak.

Előfordulás
A mustármag olajában és a fekete borsban etilénszármazékok találhatók.
A medveszőlőben benzolszármazékokat tartalmaz.
A vörösbor (vörös szőlő) színanyagai is részben glükozidok.
Egyes növények méreganyagai ciano-glükozidok (cianogének) (pl. cseresznye, barack, alma magjában).

Tulajdonságok
Kémiai viselkedésüket a glükozidos kötések jellege határozza meg.
Számos (természetes és mesterséges) enzim létezik, amelyek képesek glükozidos kötéseket hasítani, illetve létrehozni.

Felhasznált irodalom