glükozidok
Glükózból származó glikozidok, vagyis olyan vegyes acetálok (vagy ketálok), amelyekben a monoszacharid glükóz.
Előállítás
A legegyszerűbb glükozidok alkil éterek,
amelyek glükóz alkoholos
oldatából keletkeznek
sósavval.
Jobb módszer vízmentes, szilárd glükóz
metanolos oldatából
kiindulni sósavval.
Ekkor alfa- és béta-metilglükozid keletkezik.
Csoportosításuk egyik lehetséges módja a molekula nem glükóz része szerinti:
- alkilszármazékok
- benzolszármazékok
- sztirolszármazékok
- antracénszármazékok
A másik besorolás a növénytani, amelynek egyik előnye, hogy a rokon növények hasonló vegyületeket tartalmaznak.
Előfordulás
A mustármag olajában és a fekete borsban etilénszármazékok találhatók.
A medveszőlőben benzolszármazékokat tartalmaz.
A vörösbor (vörös
szőlő) színanyagai is részben glükozidok.
Egyes növények méreganyagai
ciano-glükozidok (cianogének)
(pl. cseresznye, barack, alma magjában).
Tulajdonságok
Kémiai viselkedésüket
a glükozidos kötések
jellege határozza meg.
Számos (természetes és mesterséges) enzim
létezik, amelyek képesek glükozidos kötéseket
hasítani, illetve létrehozni.