glükozinolátok

Glükózból származó, kén és nitrogén tartalmú szerves vegyületek.
Szerkezetük az ábrán látható, az R-csoportban térnek el egymástól.
Jelenleg mintegy 120 különböző glükozinolát vegyület ismert.

Előfordulás

Keresztes virágú növényekben (fejeskáposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, retek, mustár, torma) fordulnak elő nagyobb mennyiségben, de majdnem minden növényben megtalálhatók.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Vízben oldódó anionokat képeznek.
Biológiai aktivitásuk függ az oldallánctól (R).
Glükózból és bizonyos aminosavakból, elsősorban metioninból, illetve alaninból, leucinból, vagy valinból keletkeznek.

Biológia
A szervezetben történő lebomlásuk során keletkező termékek, elsősorban az izotiocianátok és a nitril több ponton képesek módosítani a karcinogén metabolizáló enzimek működését, az apoptosist, valamint a sejtciklust. Egyéb, az ezekben a zöldségekben meglévő rákellenes anyagokkal együtt csökkentik a gyomor-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és a tüdődaganatok kialakulásának a veszélyét.

Felhasznált irodalom