hangyasav
(metánsav, E 236)
CH2O2, HCOOH
A legegyszerűbb karbonsav.
A hangyasav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
A Hangyasa.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
A vörös hangyák csípős folyadékában fordul elő, de kimutatták hernyókban, valamint
csalánban és más növényekben, és sok gyümölcsben is (alma, eper, málna), valamit
a mézben is.
Előállítás
Metanol oxidációjával,
kloroform vagy hidrogéncianid elszappanosításával.
Oxálsav hevítésénél szén-dioxid lehasadása
közben keletkezik:
HOOC-COOH -> H-COOH + CO2
Iparilag jelenleg a következő kétlépéses folyamattal állítják elő metanolból, és szén-monoxidból 80°C-on, 45 atm. nyomáson:
CH3OH + CO -> HCO2CH3 ->(hidrolízissel)-> HCOOH
Az első lépésben metil-formiát keletkezik a metanol karbonilezésével, ami a
második lépésben hangyasavvá és metanollá hidrolizál (a metanolt visszanyerik
és visszaviszik az első lépésbe).
A nettó folyamat tehát a víz és a szén-monoxid
reakciója.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Szintelen, füstölgő, erősen szúrós szagú, mozgékony folyadék.
Olvadáspontja 8°C
Forráspontja 100,8°C.
Sűrűsége: 1,2 g/cm3
Vizes oldatából, közeli forráspontja
miatt, nem lehet desztillációval
töményíteni. Vízmentes hangyasavat
nátrium-formiátból
(nátrium sójából)
tömény kénsavval állítanak
elő.
Kémiai viselkedése több tekintetben eltér a karbonsavak
sorozatának többi tagjától.
Könnyen oxidálódik,
tehát (a hangyasav -CHO formil csoportja) redukáló
hatású.
Krómsav és kálium-permanganát szén-dioxiddá
és vízzé oxidálja.
Vízelvonással hangyasavból szén-monoxidot
kapunk, tömény kénsavas
melegítéssel:
HCOOH -> H2O + CO
Platinafémek (ruténium, ródium, iridium) jelenlétében a hangyasav már közönséges hőmérsékleten szétesik:
HCOOH -> H2 + CO2
Bizonyos katalizátorok jelenlétében már 300 °C-on végbemegy mindkétfajta szétesés.
Felhasználás
Hangyasavat nagy mennyiségben használnak gyapjúfestésnél pácolásra, és színezésnél
savanyú fürdő készítésére.
Bőrgyártásnál a bőrők mésztelenítésére, konzerválására is használják, mert antiszeptikus
hatású. (A képen egy hangyasav tartalmú felületfertőtlenítő szer látható.)
Az élelmiszeriparban tartósítószerként
és antioxidánsként
alkalazzák.
Élelmiszer adalékként E 236 kóddal említik.
Biológia
Maró hatású, a bőrön hólyagot húz.
Magas koncentrációban vízhajtó hatású.
Megengedett koncentráció esetén nincs mellékhatás.
Magas koncentrációban (mint hangyacsípések és csalánnal való érintkezés) helyi
allergikus reakciót válthat ki.