hangyasav
(metánsav, E 236)

CH2O2, HCOOH

A legegyszerűbb karbonsav.

A hangyasav molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A Hangyasa.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás
A vörös hangyák csípős folyadékában fordul elő, de kimutatták hernyókban, valamint csalánban és más növényekben, és sok gyümölcsben is (alma, eper, málna), valamit a mézben is.

Előállítás
Metanol oxidációjával, kloroform vagy hidrogéncianid elszappanosításával.
Oxálsav hevítésénél szén-dioxid lehasadása közben keletkezik:

HOOC-COOH -> H-COOH + CO2

Iparilag jelenleg a következő kétlépéses folyamattal állítják elő metanolból, és szén-monoxidból 80°C-on, 45 atm. nyomáson:

CH3OH + CO -> HCO2CH3 ->(hidrolízissel)-> HCOOH

Az első lépésben metil-formiát keletkezik a metanol karbonilezésével, ami a második lépésben hangyasavvá és metanolhidrolizál (a metanolt visszanyerik és visszaviszik az első lépésbe).
A nettó folyamat tehát a víz és a szén-monoxid reakciója.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Szintelen, füstölgő, erősen szúrós szagú, mozgékony folyadék.
Olvadáspontja 8°C
Forráspontja 100,8°C.
Sűrűsége: 1,2 g/cm3
Vizes oldatából, közeli forráspontja miatt, nem lehet desztillációval töményíteni. Vízmentes hangyasavat nátrium-formiátból (nátrium jából) tömény kénsavval állítanak elő.

Kémiai viselkedése több tekintetben eltér a karbonsavak sorozatának többi tagjától.
Könnyen oxidálódik, tehát (a hangyasav -CHO formil csoportja) redukáló hatású.
Krómsav és kálium-permanganát szén-dioxiddá és vízzé oxidálja.
Vízelvonással hangyasavból szén-monoxidot kapunk, tömény kénsavas melegítéssel:

HCOOH -> H2O + CO

Platinafémek (ruténium, ródium, iridium) jelenlétében a hangyasav már közönséges hőmérsékleten szétesik:

HCOOH -> H2 + CO2

Bizonyos katalizátorok jelenlétében már 300 °C-on végbemegy mindkétfajta szétesés.

A hangyasav i a formiátok.

Felhasználás
Hangyasav
at nagy mennyiségben használnak gyapjúfestésnél pácolásra, és színezésnél savanyú fürdő készítésére.
Bőrgyártásnál a bőrők mésztelenítésére, konzerválására is használják, mert antiszeptikus hatású. (A képen egy hangyasav tartalmú felületfertőtlenítő szer látható.)
Az élelmiszeriparban tartósítószerként és antioxidánsként alkalazzák.
Élelmiszer adalékként E 236 kóddal említik.

Biológia
Maró hatású, a bőrön hólyagot húz.
Magas koncentrációban vízhajtó hatású.
Megengedett koncentráció esetén nincs mellékhatás.
Magas koncentrációban (mint hangyacsípések és csalánnal való érintkezés) helyi allergikus reakciót válthat ki.

Felhasznált irodalom