háromértékű alkoholok
(glicerin, 1,2,3-propántriol, 1,2,3-trihidroxi-propán, E 422)
Ha a szénhidrogénekben három hidrogént
helyettesítünk hidroxilgyökkel,
akkor háromértékű alkohol keletkezik.
Ezek közül
a glicerin (1,2,3-propántriol) a legismertebb és legjelentősebb.
C2H8O3, CH2OH-CHOH-CH2OH
Mivel egy szénatomon két hidroxilgyök
csak kivételes körülmények között fordul elő, ezért a glicerin a szerkezeti
képleten és a molekulaképen látható szerkezetű.
A glicerin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A Glicerin.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előfordulás
Erjedés során keletkezik glicerin is az etanol
mellett, a borban is megtalálható.
Valamennyi állati és növényi zsír
és olaj glicerid
(a glicerin különböző karbonsavakkal alkotott észtere).
Fizikai és kémiai tulajdonságok
A glicerin sűrű, édes ízű folyadék
Olvadáspontja +17,9°C
Forráspontja 290°C,
de ezen a hőmérsékleten
már bomlik.
Sűrűsége: 1,26 g/cm3
Kimutatható, hogy a glicerin három hidroxilgyököt
tartalmaz, mert három savmaradékkal vegyül.
Előállítás
Állati és növényi zsírok
és olajok elszappanosításával glicerin keletkezik. A házi szappankészítés
során a glicerin elvész, ipari előállítás során, azonban értékes melléktermék.
Újabban a kőolaj krakkolásánál
nagy mennyiségben keletkező propilénből
gyártják, klórral, magas hőmérsékleten,
mivel ekkor nem a kettős
kötés telítődik klórral, hanem alkil-klorid
keletkezik, amit azután hipoklórossavval klórhidrinné alakítanak; ezt már könnyű
glicerinné szappanosítani:
Salétromsavval a glicerin mono-, di- és trinitrátot alkot. Ez utóbbi a nitro-glicerin [C3H5(NO3)3] néven ismert robbanóanyag.
Felhasználás
Kozmetikai és gyógyászati készítményekben. (Pl. bőrpuhító krémek, testápolók
- a képen)
Robbanóanyagok (nitro-glicerin) alapanyaga.
Élelmiszerekben nyirkosító-, édesítő- és tömegnövelőszerként.
Élelmiszeradalékként
E 422 kóddal említik.
Biológia
Valamennyi állati és növényi zsír
és olaj a (a glicerin
különböző karbonsavakkal alkotott észtere),
vagyis glicerid.