kemény víz, vízkeménység
(változó keménység, állandó keménység, összkeménység, német keménységi skála, keménységi fok)
A víz keménységét a benne oldott kalcium- és magnéziumsók mennyisége határozza meg.
Az úgynevezett változó keménységet a kalcium-hidrogén-karbonát [Ca(HCO3)2]
és magnézium-hidrogén-karbonát
és Mg(HCO3)2 tartalom adja.
Ezt forralással kiküszöbölhetjük, mert ezek a sók vízben
oldhatatlan karbonátok
(vízkő) formájában kiválnak:
Ca(HCO3)2 = CaCO3 + CO2 + H2O
Mg(HCO3)2 = MgCO3 + CO2 + H2O
A szulfátok, kloridok ilyen módon nem küszöbölhetők ki, így azok az úgynevezett állandó keménységet adják.
A változó és az állandó vízkeménység együttesen adja az összkeménységet,
mely a vízre jellemző, és szintén mérhető
adat.
Általában összes keménységre gondolunk, amikor a víz keménységéről
beszélünk. E jellemzőt általában keménységi fokokban adjuk meg. Többféle
skála létezik, de többnyire a német keménységi skálát használjuk (°d).
1 német kemyénségi fok azt jelenti, hogy az adott víz 100 cm3-ében
1 mg CaO vagy 1 mg CaCO3-mal egyenértékű Ca- és Mg-só van oldott
állapotban.
A víz
összes keménységét gyorstesztekkel, azaz azonnali eredményt adó tesztpapírral
mérhetjük meg. Minél több négyzet színeződik el, annál keményebb a vizsgált
víz.
A víz keménység szerinti osztályozása (°d) | |
0-4
|
nagyon lágy víz |
4-8
|
lágy víz |
8-18
|
közepesen kemény víz |
18-30
|
kemény víz |
30 felett
|
nagyon kemény víz |
A vezetékes víz Magyarországon közepesen kemény, néhol nagyon kemény.
A kemény víz komoly problémát jelent a mosásánál, csökkenti a fűtőberendezések, bojlerek hatékonyságát stb., és problémát okoz bizonyos ipari folyamatoknál is.
A vízlágyításra különböző eljárásokat alkalmaznak.