keményítő
(amilopektin, amilóz, csiriz)

(C6H10O5)n
Kémiailag a poliszacharidok között a tartalék szénhidrátok csoportjába tartozik.

Az amilopektin szerkezete - alfa-glikozidos kötésekkel összekapcsolódó glükózmolekulákból épül fel

 

A keményítő molekulaképe huzalváz megjelenítésben.

 

A Kemenyit.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás
A növényvilág energiatartalékát alkotja, ezért nagyon fontos.
Bizonyos gumókban és magvakban igen nagy mennyiségben halmozódik fel.
A burgonyában 20 % körül, a gabonafélélben 50-80 % mennyiségben.
A különböző növények keményítő szemcséi jellemző alakúak, a burgonyáé például kagyló alakú.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Vízben oldhatatlan, de bizonyos enzimek hatására oldhatóvá válik.
Molekulasúlya nem ismertes biztosan, a különböző keményítőfrakcióké eltérő.

A keményítő két részre bontható:
- amilopektin - molekulasúlya igen nagy 50.000 ... 1.000.000. Glükózmolekulák nagyon elágazó láncaiból áll.
- amilóz - molekulasúlya jóval kisebb, 100 és 1000 közötti kapcsolódó glükózmolekula lineáris (nem elágazó) láncából áll. Nem egységes, különböző polimerizációs fokú polimerekből áll molekulasúlyuk 10.000 ... 60.000.amely.
Vízben az amilóz a jóddal jellegzetes kék színt adva reagál, ami adszorpciós vegyület kezletkezésén alapul. Igen érzékeny ezért a jodometriában indikátorként használható.

Ha a keményítőt forró vízzel kezelik, kolloid oldat keletkezik, amely lehűtve csirizdermed.
Ha a 3%-os kolloid keményítő oldathoz szódát adunk, majd etanollal elegyítik, az amilopektin kicsapódik. A kolloid oldatban maradt rész az amilóz. Csiriz csak az amilopektinből keletkezik az amilózból nem.

Hidrolízissel a keményítő kisebb molekulasúlyú polimerekké szakadozik.
Híg savakkal vagy lúgokkal előbb úgynevezett dextrinek keletkeznek, ezekből áll a csiriz.
A hidrolízis végső terméke a glükóz.

Enzimek (diszatáz, amiláz) hatására a keményítőből redukáló hatású diszacharid, maltóz keletkezik.

Felhasználás
A keményítő több rendkívül fontos táplálékunk lényeges alkotórésze.
Iparilag glükóz (szőlőcukor) előállítására, ragasztó készítésére (pl. a papíriparban), textilárúk appretálására és szeszipari alapanyagként használatos.

Felhasznált irodalom