kitin
[C6H7O(OH)2NHCOCH3]n
Acetil-amin tartalmú poliszacharid.
A váz-szénhidrátok csoportjába tartozik.
Először Henry
Braconnot izolálta 1811-ben a cellulózzal és a keményítővel együtt.
Előfordulás
Gombák, rákok és rovarok vázát alkotja.
Az egyik legelterjedtebb poliszacharid
az élővilágban.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér, íztelen por.
Kémiailag igen ellenálló, hidrolizálni
nehezen lehet.
Szálas szerkezetű, mint a cellulóz.
Monokromatikus röntgensugárral
száldiagramot ad.
Tömény sósavval hidrolizálva
D-glükozamin és ecetsav keletkezik.
Ebből következtettek arra, hogy szerkezetileg N-acetil-glükozamin (b-(1-4)
2-acetamido-2-deoxi-D-glukoz) ismétlődő egységeinek polimere, glükozidos kötésekkel.
Szerkezete hasonló a cellulózhoz, azzal
a különbséggel, hogy acetil-amino csoportok helyettesítik a hidroxil
csoportokat a 2-es pozícióban.
A különböző forrásokból származó kitinek szerkezete eltérő. Három polimorf
formája van a, b és g.
A legszilárdabb az a-kitin, ahol a polimer
kötések nem párhuzamos elrendezésüek, ami erőteljesebb kristályos
szerkezetet és rosszabb oldhatóságot
okoz.
Felhasználás
Gombásodást gátló tulajdonságai miatt a vetőmagok bevonására alkalmazzák a mezőgazdaságban.
Kozmetikai szerekben mint nem toxikus és nem alllergizáló emulzifikáló adalékot
alkalmazzák.
A gyógyászatban anti-bakteriális és anti-virális tulajdonsága miatt sebkezelő
szerekben, varratokhoz, illetve égési sérülések kezeléséhez alkalmazzák
Az élelmiszeriparban gélképző, stabilizáló adalékként használatos.