leucin
(a-amino-g-metil-valeriánsav)

C6H13NO2, (CH3)2-CH-CH2-CH(NH2)-COOH
Esszenciális, fehérjealkotó aminosav.

Előfordulás
Tejben, tejtermékekben és vörös húsokban található lenagyobb mennyiségben.

A leucin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A leu.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér por.
Olvadáspontja 170°C.
Sűrűsége 1,165 g/cm3
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula, két optikai izomere létezik.

Biológia
Esszenciális aminosav, vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni.
Növényekben piruvátból képződik több lépcsőben.
A felnőtt ember napi szükséglete 1,1 g

Felhasznált irodalom