leucin
(a-amino-g-metil-valeriánsav)
C6H13NO2, (CH3)2-CH-CH2-CH(NH2)-COOH
Esszenciális, fehérjealkotó
aminosav.
Előfordulás
Tejben, tejtermékekben és vörös húsokban található lenagyobb mennyiségben.
A leucin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
A leu.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér por.
Olvadáspontja 170°C.
Sűrűsége 1,165 g/cm3
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas
hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula,
két optikai izomere
létezik.
Biológia
Esszenciális aminosav,
vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni.
Növényekben piruvátból
képződik több lépcsőben.
A felnőtt ember napi szükséglete 1,1 g