magnézium / Mg
Név: Kisázsia nyugati részén fekvő Magnesia város nevéből
Rendszám:a periódusos rendszer 12. eleme
Felfedezés:
A magnézium-oxid ("magnesia alba") régóta ismert.
J. Blake 1754-ben már elkülönítette sóit
a kálciumsóktól.
Elemi állapotban előszőr A. Bussy és J. v. Liebig állította elő 1828-ban.
Fémet Davy
állított elő elektrolízissel.
Relatív atomtömeg: 24,305
Izotópjai:
Stabil - 24Mg; 25Mg; 26Mg
Radioaktív izotóp: 10 féle
Elektronkonfiguráció: [Ne](3s)2
Fizikai tulajdonságok:
Közepes keménységű, ezüstösen csillogó könnyűfém,
Olvadáspont: 649°C
Sűrűsége alacsony
(1,739 g/cm3)
Kémiai tulajdonságok:
A második alkáliföldfém.
A beriliumnál sokkal pozitívabb.
Halogénekkel hevesen egyesül.
Levegőn állva elveszti fényét, oxidálódik.
Az oxidréteg megvédi
a további oxidációtól.
Vízzel való reakciója nagyon lassú (rosszul
oldódó Mg(OH)2-réteg képződik).
Savakban oldódik, még
gyenge savak is feloldják.
Mg + 2HCl = MgCl2 + H2
Erős redukálószer
- fémek előállításához
használják. Magas hőmérsékleten
számos fém-oxidot,
hidroxidot, egyéb
vegyületet fémmé
redukál.
TiCl4 + 2Mg = Ti + 2MgCl2
Fehér, vakító lánggal ég.
Oltása homokkal vagy poroltóval történhet.
2Mg + O2 = 2MgO
A Mg2+ sói, a Ca2+ után
a vízkeménység fő okozói.
Minden vegyülete
szintelen, ha a negatív alkotórész nem színes.
A magnézium mindíg 2 vegyértékű.
Vegyületeinek nagy
része ionvegyület.
Vannak atomvegyületei
is pl. szilicid, borid, ezek már átmenetet képeznek a fémes
vegyületekhez.
Előfordulás:
Egyike a leggyakoribb elemeknek.
Aránya a földkéregben
kb. 21%. A tengervíz
1,3 kg/m3 magnéziumot tartalmaz.
Elemi állapotban nem fordul elő, vegyületként
található meg, főleg karbonátok
formájában. Ásványai
közül nagy tömegben fordul elő a magnezit
(MgCO3) és a dolomit
[CaMg(CO3)2].
Fontos kőzetalkotó
ásvány az olivin
[(Mg,Fe)2SiO4], az ensztatit és a bronzit (mindkettő
MgSiO3), a diopszid (CaMSi2O6), a krizotil,
a szerpentin, és a szteatit.
Gyakori a keserűsó (MgSO4.7 H2O), főleg ásványvizekben
oldva.
A tengervíz magnézium-kloridot
(MgCl2) tartalmaz.
Előállítás:
Vízmentes MgCl2 olvadékának elektrolízisével
vagy magnézium-oxid redukciójával.
A magnézium-oxid szénnel 2000 °C-on megfordíthatóan
redukálódik:
MgO + C <-> Mg + CO
Célszerűbb a redukciót
sziliciummal (vagy 98%-os ferroszilíciummal)
végezni 1400 °C-on:
2 MgO + Si = 2 Mg + SiO2
vagy kalcium-karbiddal:
MgO + CaC2 = Mg + CaO + 2C
Elektrolízishez magnézium-klorid és kálium-klorid keverékét használják, valamint vas katódot és grafit anódot. Az elektrolízist 700 °C fölött végzik a víz nyomok előzetes eltávolításával. Egy kg magnézium előállításához 20 kWh energia szükséges, ami a magnéziumot drága fémmé teszi.
Felhasználás:
Elsősorban könnyűfém ötvözetek
előállításához, pl. a repülőgép
gyártáshoz használt duralumínium
gyártásához.
(A képen magnézium ötvözetbőlkészült fényképezőgép-váz látható.)
Használják tórium, cirkónium
és ritkaföldfém tartalmú ötvözeteit
is speciális célokra.
Fémek (U,
Ti, Cu,
Ni, Cr,
V, stb.) előállításához (redukálószer),
tisztításához használják.
Pirotechnikai célokra kiterjedten alkalmazzák (villanófénylámpák, petárdák,
gyújtóbombák) mivel az oxigénnel való
igen exoterm reakciója
során ragyogó, fehér fény keletkezik.
További alkalmazásai: a gömbgrafitos öntöttvas
előállítás során, nikkel dezoxidálásánál,
galvánelemek készítésénél, stb.
Biológia:
A klorofillmolekula
központi atomja.
Különböző tabletták, multivitaminok tartalmazzák a szervezet számára felvehető
vegyületeit.
Életfontosságú, mivel fontos szerepet játszik a szénhidrát-,
a fehérje- és a zsíranyagcserében,
biztosítja a sejtek energiaellátását,
elengedhetetlen az izmok működéséhez, részt vesz a csontozat és a fogak felépítésében,
stabilizálja a sejtfalakat.
A táplálkozási szakemberek szerint szervezetünk kiegyensúlyozott működéséhez
a szükséges mennyiség napi 300 milligramm.
A gyerekek, a kismamák, a szoptatós anyukák, a sportolók és a stresszes életet
élők számára kiemelt szerepet játszik, mivel aktiválja az enzimek
működését. Számukra a megfelelő napi mennyiség mintegy 350 - 400 milligramm.
A túlfogyasztás veszélye nem áll fenn, mert a fölösleg a vizelettel távozik.
A legfontosabb magnézium források a leveles zöldségek, a hüvelyesek,
a csonthéjas, az aszalt és a déli gyümölcsök, a halfélék, az olajos magvak,
a teljes kiőrlésű gabonafélék és a csokoládé. Jó megoldást jelenthet a magnézium
pótlására az ásványvíz is.