nátrium-hidroxid
(nátronlúg, marónátron, lúgkő, Castner-Keller-cella, E 524)
NaOH
A nátrium hidroxidja, igen erős bázis.
Előállítás
Fémnátriumból vízgőzzel nagyon tisztán
állítható elő.
Előállítható nátrium-karbonátból mésztejjel:
Na2CO3 + Ca(OH)2 <-> 2 NaOH +CaCO3
Nagyobb mennyiségben gyártják kősó
(nátrium-klorid) elektrolízisével,
amikor az anódon klór
fejlődik és 12-16% nátrium-hidroxid oldat
keletkezik.
Az alkalmazott, általában vas elektrolizáló
cellában a (Castner-Keller-cella)
katódként folyékony
higanyt használnak. Az áramkihasználása
95%.
A higanyos eljárással max 50% töménységű
oldat érhető el.
Többnyire az oldatát használják.
Szilád NaOH az oldat vasüstökben
történő bepárlásával
készíthető, de ez mindig tartalmaz kevés vizet
és nátrium-karbonátot.
Fizikai és kémia tulajdonságok
Fehér, elfolyósodó, kristályos, szilárd anyag.
Vízben jól oldódik,
20°C-on 109 g/100 ml
Vizes oldata erős bázis.
Olvadáspont: 318°C
Sűrűség: 2,1 g/cm3
Erősen nedvszívó tulajdonságú.
Sok anyagot megtámad, különösen hevítve.
Magnéziummal hidrogént fejleszt.
Oldata oldja az alumíniumot, cinket, ónt és ólmot. Nem hat azonban a vasra,
nikkelre és rézre.
A levegő szén-dioxidjával nátrium-karbonáttá alakul.
Felhasználás
Millió tonnás nagyságrendben állítják elő évente.
Legnagyobb mennyiségben:
bauxit feltárására
szappanfőzésre
pamut kezelésére
kőolaj finomítására
cellulózgyártáshoz
deszikkánsként
Fontos laborvegyszer is.
Egyes háztartási tisztítószerek
is tartalmaznak nátrium-hidroxidot,
(pl. a lefolyótisztító /a képen/, néhány tűzhelytisztító, stb.)
Az élelmiszeriparban sav-szabályzóként,
fényesítőként használják.
Élelmiszeradalékként
kódja E 524.
Biológia
Bőrre-, szembe kerülve, lenyelve vagy belélegezve nagyon súlyos roncsolást okoz.
Szembe kerülés esetén azonnal ki kell öblítemi a szemet híg bórsav
oldattal. (Otthon megteszi akár a citromlé is!) Vízzel nem mosható le!