nátrium-hidroxid
(nátronlúg, marónátron, lúgkő, Castner-Keller-cella, E 524)

NaOH

A nátrium hidroxidja, igen erős bázis.

Előállítás
Fémnátriumból vízgőzzel nagyon tisztán állítható elő.
Előállítható nátrium-karbonátból mésztejjel:

Na2CO3 + Ca(OH)2 <-> 2 NaOH +CaCO3

Nagyobb mennyiségben gyártják kősó (nátrium-klorid) elektrolízisével, amikor az anódon klór fejlődik és 12-16% nátrium-hidroxid oldat keletkezik.
Az alkalmazott, általában vas elektrolizáló cellában a (Castner-Keller-cella) katódként folyékony higanyt használnak. Az áramkihasználása 95%.
A higanyos eljárással max 50% töménységű oldat érhető el.
Többnyire az oldatát használják.
Szilád NaOH az oldat vasüstökben történő bepárlásával készíthető, de ez mindig tartalmaz kevés vizet és nátrium-karbonátot.

Fizikai és kémia tulajdonságok
Fehér, elfolyósodó, kristályos, szilárd anyag.
Vízben jól oldódik, 20°C-on 109 g/100 ml
Vizes oldata erős bázis.
Olvadáspont: 318°C
Sűrűség: 2,1 g/cm3
Erősen nedvszívó tulajdonságú.
Sok anyagot megtámad, különösen hevítve.
Magnéziummal hidrogént fejleszt.
Oldata oldja az alumíniumot, cinket, ónt és ólmot. Nem hat azonban a vasra, nikkelre és rézre.
A levegő szén-dioxidjával nátrium-karbonáttá alakul.

Felhasználás
Millió tonnás nagyságrendben állítják elő évente.
Legnagyobb mennyiségben:
bauxit feltárására
szappanfőzésre
pamut kezelésére
kőolaj finomítására
cellulózgyártáshoz
deszikkánsként
Fontos laborvegyszer is.
Egyes háztartási tisztítószerek is tartalmaznak nátrium-hidroxidot,
(pl. a lefolyótisztító /a képen/, néhány tűzhelytisztító, stb.)
Az élelmiszeriparban sav-szabályzóként, fényesítőként használják.
Élelmiszeradalékként kódja E 524.

Biológia
Bőrre-, szembe kerülve, lenyelve vagy belélegezve nagyon súlyos roncsolást okoz.
Szembe kerülés esetén azonnal ki kell öblítemi a szemet híg bórsav oldattal. (Otthon megteszi akár a citromlé is!) Vízzel nem mosható le!

Felhasznált irodalom