Kémia

"Ami büdös az kémia". Van valami hasonló mondás. Pedig vannak egészen kellemes illatú vegyületek például a butil-acetát illata az, amit banán illatnak hívunk. A kémia általában nem tartozik a kedvenc tantárgyak közé, pedig a mindennapi életben nehezen találunk olyan dolgokat, aminek ne lenne köze a kémiához...
(Akinek kétségei vannak a kémia "hasznosságát" illetően, javaslom olvassa el a Kémiatörténet - minek nekünk kémia? című részt az Érdekességekben.)

Az anyag kémia blokkja öt részből áll:
- mindennapok kémiája- kémia a konyhában, a ház körül, mindenütt...
- alapfogalmak - a kislexikon részben található (onnan és az egyes címszavak hivatkozásain keresztül is elérhető) kémiával kapcsolatos alapinformációk.
- szervetlen kémia - az elemek és vegyületeik a Náray-Szabó féle kémia zsebkönyv alapján csoportosítva
- szerves kémia - szerves vegyületek a Náray-Szabó féle kémia zsebkönyv alapján csoportosítva
- kémia a gyakorlatban - alkalmazott kémia - ez a rész a lexikonban megtalálható "kémiai alkalmazásokat", anyagokat sorolja fel, amelyeket használunk, de a kémia rész elemei és vegyületei között egyébként nem szerepelnek.
(Némelyik eseteben lehet vitatkozni azon, hogy egyes kémiával kapcsolatos címszavak miért éppen a mindennapok kémiája, az egyéb kémiai alapfogalmak vagy a kémia a gyakorlatban részbe kerültek.)

(A baloldali tartalomjegyzékben a fenti csoportosításban találhatók. A felső rész megkönnyíti a fő témakörökre ugrást.)

A kémia blokk elég részletes, egy "átlagember" számára szükséges ismereteknél bővebb információt tartalmaz. Iskolai kémia tanulmányok támogatására is alkalmas.

Természetesen mindenki annyit olvas el egy adott anyagrészből, amennyi érdekli...