óncsoport

A periódusos rendszer IVa oszlopának (14. csoportjának) elemei közül csak a szén, a szilicium és a germánium negatív jellegűek, a nemfémes elemek közé sorolhatók. Utóbbi kettő némi félfémes tulajdonsággal. Ezeket a széncsoportban tárgyaljuk.
Ezzel szemben az ón és az ólom határozottan fémes tulajdonságú. Ezt mutatja fémes külsejük, jó elektromos- és hővezetőképességük, valamint elektronegativitásuk.

Külső elektronhéjuk hasonló, belső elektronhéjaik már eltérnek a szén, a szilicium és a germánium belső elektronhéjaitól, melyek közül a szénnek csak kettes, a sziliciumnak kettes és nyolcas, a germániumnak pedig ezeken kívül még egy tizennyolcas komplett belső elektronhéja van.
Az ónnak a legkülső elektronhéja alatt két tizennyolcas belső elektronhéj foglal helyet. Az ólom kívülről számított második elektronhéja ugyancsak tizennyolcas, ez alatt azonban egy komplett harminckettes elektronhéja van. A külső elektronhéjon az ónnak és az ólomnak egyaránt 2 s és 2 p elektronja van.
Vegyületeikben 2 vagy 4 vegyértékűek lehetnek. A 4 vegyértékű forma kissé negatívabb. Vannak ionvegyületeik, atomvegyületeik, molekulavegyületeik és fémes vegyületeik is.
Tipikus pl. az ólom-nitrát [Pb(NO3)2], atomvegyület az ólom-oxid (PbO), molekulavegyület az ólom-hidrogén (PbH4), fémes vegyület az Mg2Pb.

Az ón és ólom is a ritka elemek közé tartozik.

Felhasznált irodalom