perjódsav
(jód(VII)sav, perjodátok)
H5IO6
A jód legmagasabb oxidációsszámú oxisava.
Heinrich Gustav Magnus és C. F. Ammermüller fedezte fel 1833-ban.
Előállítás
Jód(V)sav tömény oldatát alacsony hőmérsékleten elektrolitikusan oxidálva.
Fizikai és kémiai tulajdonságai
Gyenge
sav.
Fehér, higroszkópos
kristályai vízben és alkoholokban jól oldódnak.
Olvadáspontja 128,5°C
Erős oxidálószer.
Sói a perjodátok.
Felhasználás
Különböző 1,2-difunkciós vegyületek felhasítására (Malaprade-reakció).
Ezek közül az egyik legnevezetesebb a vicinális diolok két aldehidre vagy ketonra történő hasadása. Ez a reakció felhasználható a szénhidrátok szerkezetének meghatározására, mivel a perjódsav fel tudja nyitni a szacharidok gyűrűit.