szén-dioxid
  (mustgáz, E 290) 
 CO2 Színtelen, szagtalan, a levegőnél 
  nehezebb gáz.
CO2 Színtelen, szagtalan, a levegőnél 
  nehezebb gáz. 
  Időnként emlegetik (helytelenül) szénsavként, 
  illetve mustgázként is.
A szén-dioxid molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
|   |   | 
A CO2.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Történet
   Régóta ismert, tulajdonságait is leírták, de összetételét csak Lavoisier 
  állapította meg 1781-ben.
Előfordulás
   Gyakori a természetben, a levegőnek 
  is állandó alkotórésze. (Az egyik leglényegesebb üvegházhatást 
  okozó összetevő.)
  Alkoholos erjedésnél 
  is keletkezik, pl. amikor "forr" a must (mustgáz).
  Egyes helyeken a talajból is előtör, pl. Répcelakon, ahol megtisztítva "szénsavpatronokba" 
  töltik és szódavíz (szénsav) 
  készítésére felhasználható. 
  A természetes vizek, főleg az ásványvizek oldott (szénsav) 
  formában tartalmaznak kisebb-nagyobb mennyiségben szén-dioxidot. 
  Széntartalmú vegyületek (elsősorban kőszén, 
  földgáz és kőolaj(származékok) 
  elégetésével évi 10 
  milliárd tonnás nagyságrendben kerül a légkörbe.
Előállítás
 Szén  (szén tartalmú vegyületek, pl. földgáz) 
  égésekor keletkezik:
C + O2 -> CO2
Szén-monoxid égésénél is szén-dioxid keletkezik:
2CO + O2 -> 2CO2
Keletkezik továbbá korhadásnál, alkoholos erjedésnél.
Iparilag füstgázokból lehet előállítani, ezek szén-dioxid tartalmát kálium-karbonáttal elnyeletik és a keletkező kálium-hidrogén-karbonát oldatból a szén-dioxidot kiforralják:
K2CO3 + CO2 + H2O <-> 2KHCO3
Laboratóriumban fehér márványdarabkákból fejlesztik sósavval, a keletkező gázt nátrium-hidrogén-karbonát oldaton vezetik át a magával ragadott sósav cseppecskék közömbösítésére:
CaCO3 + 2HCl = CO2 + CaCl2 + H2O
Karbonátok hő hatására történő szétesésekor is szén-dioxid keletkezik (mészégetés):
CaCO3 <-> CO2 + CaO
  
  Fizikai tulajdonságok
  Színtelen, szagtalan, nehéz gáz, 
  (egyik edényből a másikba átönthető!). 
  Már szobahőmérsékleten 
  is cseppfolyósítható megfelelő nyomáson. 
  Ha folyékony szén-dioxidot gyorsan elpárologtatnak, erősen lehül és 
  szénsavhóvá ("szárazjég") 
  fagy meg. Ennek szublimációs 
  pontja -78°C
  A kristályos szén-dioxid szabályos rendszerű molekularács. 
  
  A molekula lineáris a rácsban és gázállapotban is (lásd a molekulaképen). 
  
  Az elektromos áramot 
  nem vezeti. 
  Kis dielektromos tényezőjű, rossz oldószer.
Kémiai tulajdonságok
  Az erős C=O kötés miatt igen állandó, csak nagyon magas hőmérsékleten 
  disszociál kis mértékben 
  az alábbi egyenlet 
  szerint (1700°C-on mindössze 2%): 
2CO2 <-> 2CO + O2
Hidrogénnel, megfelelő katalizátor, pl. finom eloszlású ruténium jelenlétében már 100-150°C-on metánná redukálható:
CO2 + 4H2 = CH4 + 2H2O
Alkálifémek és a magnézium szénné redukálják. Vas hasonló körülmények között szén-monoxiddá alakítja, miközben vas(II)-oxid keletkezik.
Fontos reakciója a szénsavképződés vízzel:
CO2 + H2O <-> H2CO3
a víz egyébként is jól oldja a szén-dioxidot, 
  a fenti reakció következtében kötött szénsav 
  is van a vízben. A szén-dioxid tehát 
  nem savanhidrid, 
  így fém-oxidokkal, -hidroxidokkal 
  és -peroxidokkal fém-karbonátokat 
  ad. 
  Fölöslegben lévő szén-dioxiddal hidrogén-karbonátok 
  is keletkezhetnek, pl.:
NaOH + CO2 =NaHCO3
  2 NaOH + CO2 = Na2CO3
  
Felhasználás, termelés
   Sok szén-dioxidot 
  használnak üdítőitalok, ásványvízek szénsavval történő dúsítására, csapolt sörnél 
  hajtógáznak használják.
Sok szén-dioxidot 
  használnak üdítőitalok, ásványvízek szénsavval történő dúsítására, csapolt sörnél 
  hajtógáznak használják.
  Tűzoltókészülékekben (a képen) töltésre, vagy porral oltó hajtógázaként 
  alkalmazzák.
  Hegesztésnél védőgáznak 
  használják.
  Laboratóriumban erős hűtésre használják a szilárd 
  szén-dioxidot, alkohollal, 
  acetonnal, vagy éterrel 
  keverve -80°C alatti hőmérséklet 
  érhető el.
  Az iparban a Solvay-szódagyártásnál közbenső termék.
  Nagy mennyiségben használják a cukoriparban 
  és a szerves-vegyiparban.
  Élelmiszeripari célra nagyon tiszta kell legyen, mert a szénhidrogének, 
  vagy kénvegyületek már nyomokban is elrontanák 
  az élelmiszerek ízét.
  Az élelmiszeriparban, mint hajtógázt 
  használják E 290 kóddal.
  
Kimutatás
  Mészvízben [Ca(OH)2 oldata] vagy bárium-hidroxid oldatban zavarosodást, 
  vagy fehér csapadék kiválást okoz, amely feleslegben lévő szén-dioxiddal 
  ismét feloldódik. 
Élettani hatás
  Az állati szervezetek anyagcseréje állandóan termel szén-dioxidot ez 
  azonban mérgező volna, ha a szervezet nem távolítaná el. 
  A levegőben 10 % fölötti koncentrációban 
  már eszméletvesztést, halált okozhat. (A rendszeres figyelmeztetések ellenére 
  minden évben tucatszámra fordulnak elő halálesetek, amikor pincékben "forr 
  a must". A levegőnél 
  jóval nehezebb szén-dioxid /mustgáz/ "megül" a pincében és 
  könnyen kialakulhat a 10 % fölötti koncentráció. 
  Égő gyertyát kell 
  tartani minél lentebb, és ha elalszik nem szabad lemenni!)
  A növények szén-dioxidot és vizet használnak a fotoszintézis 
  során. Üvegházakban a szén-dioxid koncentráció 
  növelésével (pl. szárazjéggel) 
  fokozható a fotoszintézis, 
  ezáltal a növények növekedése.