sztearinsav
(oktadekánsav, 1-heptadekán-karbonsav, cetilecetsav, sztearátok,
oktadekanoátok, E 570)
C18H36O2, C17H37COOH,
CH3(CH2)16COOH
Növényekben és állatokban gyakori telített
zsírsav (karbonsav).
![]() ![]() |
A sztearinsav molekulaképe felül golyó és pálcika alul térkitöltéses megjelenítésben. A Sztearin.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal |
Előfordulás
Növényi és állati zsírokban gliceridek
formájában.
A palmitinsavval együtt a növényi és
állati zsírok fő tömegét alkotják.
Előállítás
Zsírok nátrium-hidroxiddal
történő elszappanosítása
során nátrium-só formájában keletkezik
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér, jellegzetes szagú kristályok
vagy por.
Olvadáspont: 69-72°C
Forráspont: 376°C
(ekkor már bomlik)
Sűrűség: 0.85 g/cm3
Vízben nem oldódik
Éghető, levegőben
porítva robban.
Bázisokkal, oxidáló
és redukáló szerekkel
reakcióba lép.
Észtereit sztearátoknak vagy oktadekanoátoknak.
Felhasználás
Gyertyákat készítenek
belőle.
Élelmiszeripari célra.
Zsírok nátrium-hidroxiddal
történő elszappanosítása
során keletkező nátrium-sóját
szappanként használnak.
Az élemiszeriparban mint csomósodást
gátlót alkalmazzák (kalciumsóját is).
Élelmiszeradalékként
kódja E570.
Biológia
A zsírok egyik összetevője,
amelyek fontosak energiát adó tápagyagként, energiatárolóként és hőszigetelőként
egyaránt.