sztearinsav
(oktadekánsav, 1-heptadekán-karbonsav, cetilecetsav, sztearátok, oktadekanoátok, E 570)

C18H36O2, C17H37COOH, CH3(CH2)16COOH
Növényekben és állatokban gyakori telített zsírsav (karbonsav).


A sztearinsav molekulaképe felül golyó és pálcika alul térkitöltéses megjelenítésben.

A Sztearin.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előfordulás
Növényi és állati zsírokban gliceridek formájában.
A palmitinsavval együtt a növényi és állati zsírok fő tömegét alkotják.

Előállítás
Zsírok nátrium-hidroxiddal történő elszappanosítása során nátrium- formájában keletkezik

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér, jellegzetes szagú kristályok vagy por.
Olvadáspont: 69-72°C
Forráspont: 376°C (ekkor már bomlik)
Sűrűség: 0.85 g/cm3
Vízben nem oldódik
Éghető, levegőben porítva robban.
Bázisokkal, oxidáló és redukáló szerekkel reakcióba lép.
Észtereit sztearátoknak vagy oktadekanoátoknak.

Felhasználás
Gyertyákat készítenek belőle.
Élelmiszeripari célra.
Zsírok nátrium-hidroxiddal történő elszappanosítása során keletkező nátrium-ját szappanként használnak.
Az élemiszeriparban mint csomósodást gátlót alkalmazzák (kalciumsóját is).
Élelmiszeradalékként kódja E570.

Biológia
A zsírok egyik összetevője, amelyek fontosak energiát adó tápagyagként, energiatárolóként és hőszigetelőként egyaránt.

Felhasznált irodalom