taurin
(2-aminoetán-szulfonsav)
C2H7NO3S,
H2N-CH2-CH2-SO2-OH
Régebben ökörepéből állították elő, valószínűleg innen ered neve.
Előfordulás
Kis mennyiségben az állati és emberi szervezet képes előállítani kéntartalmú
aminosavakból (cisztein, metionin).
Húsok (főleg bárány) és belsőségek tartalmazzák.
Előállítás
Ciszteinből, metioninból és E-vitaminból kiindulva szintetizálják.
Fizikai és kémiai sajátságok
Olvadáspontja 315,11°C
Sűrűsége 1,734 g/cm3
Forró vízben oldódik.
Felhasználás
Nagy mennyiségben tartalmazzák az energiaitalok.
Biológia
Élettani hatása nem teljesen ismert.
Szerepet játszik a membránokon keresztüli kalcium-áramlás szabályozásában, az
inzulinhoz hasonlóan elősegíti a glükóz sejtekbe áramlását ezáltal nő a fizikai
teljesítőképesség, csökken a vércukorszint.
Méregtelenítő és antioxidáns hatással is rendelkezik.