tioéterek
(alkil-szulfidok, dimetil-szulfid, dietil-szulfid)
Olyan,
az éterekhez hasonló, szerves
vegyületek, amelyekben az oxigén
helyén kénatom található.
Általános szerkezetük az ábrán látható. .
A két alkil-csoport
(R1, R2) lehet egyforma is.
A dimetil-szulfid (CH3SCH3)molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben. (A dimetil-étertől (CH3OH) csak az oxigén helyén lévő kénatomban tér el.)
A Dimesulf.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Előforduás
Egyes növényekben megtalálhatók.
A vöröshagyma jellegzetes illatát és ízét is alkil-szulfidok adják.
Előállítás
Előállíthatók alkáli-szulfidokból
alkil-halogenidekkel:
C2H5SK + KOSO2C2H5 -> C2H5SC2H5 + 2 KI
Alkálimerkaptidok alkilezésével is előállíthatók:
2 C2H5I + K2S -> C2H5SC2H5 + K2SO4
Fizikai és kémiai tulajdonságok:
Vízben oldhatatlan,
a merkaptánoknál kevésbé bűzös,
színtelen, illékony folyadékok.
Halogénekkel, sókkal,
halogénalkilekkel különböző addíciós
vegyületeket alkotnak.
dimetil-szulfid
CH3SCH3
(molekulaképe fentebb látható)
Sűrűsége: 0,84 g/cm3
Olvadáspontja: -98°C
Forráspontja: 37°C
dietil-szulfid
CH3CH2SCH2CH3
(molekulaképe fentebb látható)
Sűrűsége: 0,837 g/cm3
Olvadáspontja: -103,8°C
Forráspontja: 92°C
Felhasználás:
A földgáz "illatosítására"
dietil-szulfidot is alkalmaznak.
A dimetil-szulfidot szerves szintézisek kiindulóanyagaként használják.
Biológia:
Ez a funkciós csoport fontos a biológiában is, a legismertebb ilyet tartalmazó
vegyület a metionin nevű aminosav, valamint a biotin nevű koenzim.