tioéterek
(alkil-szulfidok, dimetil-szulfid, dietil-szulfid)

Olyan, az éterekhez hasonló, szerves vegyületek, amelyekben az oxigén helyén kénatom található.
Általános szerkezetük az ábrán látható. .
A két alkil-csoport (R1, R2) lehet egyforma is.

A dimetil-szulfid (CH3SCH3)molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben. (A dimetil-étertől (CH3OH) csak az oxigén helyén lévő kénatomban tér el.)

A Dimesulf.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Előforduás
Egyes növényekben megtalálhatók.
A vöröshagyma jellegzetes illatát és ízét is alkil-szulfidok adják.

Előállítás
Előállíthatók alkáli-szulfidokból alkil-halogenidekkel:

C2H5SK + KOSO2C2H5 -> C2H5SC2H5 + 2 KI

Alkálimerkaptidok alkilezésével is előállíthatók:

2 C2H5I + K2S -> C2H5SC2H5 + K2SO4

Fizikai és kémiai tulajdonságok:
Vízben oldhatatlan, a merkaptánoknál kevésbé bűzös, színtelen, illékony folyadékok.
Halogénekkel, sókkal, halogénalkilekkel különböző addíciós vegyületeket alkotnak.

dimetil-szulfid

CH3SCH3 (molekulaképe fentebb látható)
Sűrűsége: 0,84 g/cm3
Olvadáspontja: -98°C
Forráspontja: 37°C

dietil-szulfid
CH3CH2SCH2CH3 (molekulaképe fentebb látható)
Sűrűsége: 0,837 g/cm3
Olvadáspontja: -103,8°C
Forráspontja: 92°C

Felhasználás:
A földgáz "illatosítására" dietil-szulfidot is alkalmaznak.
A dimetil-szulfidot szerves szintézisek kiindulóanyagaként használják.

Biológia:
Ez a funkciós csoport fontos a biológiában is, a legismertebb ilyet tartalmazó vegyület a metionin nevű aminosav, valamint a biotin nevű koenzim.

Felhasznált irodalom