tirozin
(a-amino-b-p-oxifenilpropionsav, oxifenilalanin)
C9H11NO3
C6H4(OH)-CH2-CH(NH2)-COOH
Fehérjealkotó aminosav.
Neve a görög tyros (sajt) szóból ered, mivel először Justus von Liebig német
kémikus állította elő sajtfehérjéből.
Előfordulás
Májban, lépben, hasnyálmirigyben, egyes sajtokban megtalálható.
A tirozin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
A tyr.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Selyemfényű, finom kristályokból
áll.
Olvadáspontja 122-123°C.
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas
hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula,
két optikai izomere
létezik.
Biológia
Fehérjealkotó szerepe
mellet speciális funkciója a jelátviteli folyamatokban történő részvétel.