tirozin
(a-amino-b-p-oxifenilpropionsav, oxifenilalanin)

C9H11NO3
C6H4(OH)-CH2-CH(NH2)-COOH
Fehérjealkotó aminosav.
Neve a görög tyros (sajt) szóból ered, mivel először Justus von Liebig német kémikus állította elő sajtfehérjéből.

Előfordulás
Májban, lépben, hasnyálmirigyben, egyes sajtokban megtalálható.

A tirozin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A tyr.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Selyemfényű, finom kristályokból áll.
Olvadáspontja 122-123°C.
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula, két optikai izomere létezik.

Biológia
Fehérjealkotó szerepe mellet speciális funkciója a jelátviteli folyamatokban történő részvétel.

Felhasznált irodalom