vajsavak
(etilecetsav, 1-propánkarboxilsav, butánsav, n-vajsav, izo-vajsav)

C4H8O2
A karbonsavak homológ sorának negyedik tagja.
Telített zsírsav.

Kétféle izomere létezik: n-vajsav, izo-vajsav

 

n-vajsav

CH3CH2CH2COOH

Előfordulás
A vaj, növényi és állati olajok vajsavésztereket tartalmaznak.
Szabad vajsav fordul elő az izomnedvben és az izzadságban is.
Cukorból, glicerinből, keményítőből erjedés útján képződik a Bacillus butyricus hatására, ezt a folyamatot iparilag is alkalmazzák.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Kellemetlen szagú folyadék
Forráspont 164°C
Olvadáspont: -7,9°C
Sűrűsége a víznél kisebb.
Vízben oldódik, de k kisózzák.

Felhasználás
Használják bőrcserzésnél, észtereit pedig illatanyagnak.

Egy speciális felhasználás: halcsali "illatosító"...


 

Izo-vajsav

(CH3)2CHCOOH

Előfordulás
A szentjánoskenyérben, észterei pedig növényi illóolajokban.

Előállítás
Acetonból izo-propil-alkohol, majd izo-propil-jodid és izo-propil-cianid; ennek elszappanosítása izo-vajsavat ad:

(CH3)2CO -> (CH3)2CHOH -> (CH3)2CHI + (CH3)2CHCN

(CH3)2CHCN -> (CH3)2CHCOOH (izo-vajsav)

Felhasználás
A gyógyszeriparban

Felhasznált irodalom