valin
(b-amino-g-metil-butionsav)
C5H11NO2, CH3-CH(CH3)-CH(NH2)-COOH
Esszenciális, fehérjealkotó
aminosav.
Előfordulás
Többek között a karfiolban, babban, spenótban, burgonyában, tejben, húsban, tojásban.
A valin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.
![]() |
![]() |
A val.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér por.
Olvadáspontja 315°C.
Sűrűsége 1,23 g/cm3
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas
hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula,
két optikai izomere
létezik.
Előállítás
Racém valin
előállítható a izovaleriánsav brómozásával, és a keletkező a-bróm
származék aminálásával.
Biológia
Esszenciális aminosav,
vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni.
Növényekben piruvátból
képződik több lépcsőben.
A felnőtt ember napi szükséglete 1,6 g