valin
(b-amino-g-metil-butionsav)

C5H11NO2, CH3-CH(CH3)-CH(NH2)-COOH
Esszenciális, fehérjealkotó aminosav.

Előfordulás
Többek között a karfiolban, babban, spenótban, burgonyában, tejben, húsban, tojásban.

A valin molekulaképe balra golyó és pálcika jobbra térkitöltéses megjelenítésben.

A val.pdb koordináta fájl térben megjeleníthető a https://sourceforge.net/projects/openrasmol/ címről letölthető molekulamegjelenítő programmal

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér por.
Olvadáspontja 315°C.
Sűrűsége 1,23 g/cm3
Vízben oldódik.
Fehérjékből savas hidrolízissel kinyerhető.
Királis molekula, két optikai izomere létezik.

Előállítás
Racém valin előállítható a izovaleriánsav brómozásával, és a keletkező a-bróm származék aminálásával.

Biológia
Esszenciális aminosav, vagyis az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni.
Növényekben piruvátból képződik több lépcsőben.
A felnőtt ember napi szükséglete 1,6 g

Felhasznált irodalom