acél
(Bessemer-eljárás, Linz-Donawitz eljárás, LD-eljárás, szénacél, automataacél, gyorsacél, lágyacél, rozsdamentes acél, invaracél, dinamóacél, hyperm, ezüstacél, betonacél, nemesacél)

A vas legjelentősebb ötvözete, amely kis széntartalmú vas és különböző egyéb összetevőket is tartalmaz.
Régen öntöttvas hevítésével csökkentették a szén mennyiségét, később előállításához olvasztótégelyt használva gyártották kis mennyiségben.
Jelenleg ívkemencéket is használnak.

A Bessemer-eljárás (1856) indította el az acél nagy tömegű gyártását.
Az oxigén bejuttatása az úgynevezett Linz-Donawitz (LD) eljárással (felülről, csőszerű lándzsán keresztül) történik. A név az eljárást először bevezető üzem (Linz, Donawitz) nevére utal.
A képen ennek elve látható.
Az LD-eljárás során jó minőségű acél keletkezik a nitrogén, foszfor és kén eltávolítása miatt.
Egy másik eljárás a Siemens-Martin-eljárás külön címszóban található.

A legtöbb ma használatos acél az egyszerű "szénacél", de léteznek egyéb fémek hozzáadásával előállított különleges acélfajták, pl.
Az automataacél olyan acélfajta, amit az automata forgácsoló berendezésekhez fejlesztettek ki (0,4-1,0% mangán, kén, foszfor, ólom, tellur, bizmut tartalommal).
A gyorsacél forgácsoló szerszámok készítésére kifejlesztett acélötvözet. Tájékoztató ötvözőtartalma: 0,65-1,0% szén, 6-10% volfrám, (5-9% molibdén), 4% króm, 1-2% vanádium, 5-10% kobalt.
A lágyacél 0,10% vagy annál kisebb szén tartalmú, képlékeny hidegalakítással gyártott alkatrészekhez használatos.
A rozsdamentes acél (8-20%) nikkelt és (18%-25%) krómot tartalmaz.
Az invaracél kis hőtágulású ötvözet, 36-40% nikkel tartalommal. Mérőeszközök készítésére használják.
A dinamóacél a vas mellett 0,06% szenet, 0,14% mangánt és 0,03% ként tartalmazó, alacsony permeabilitású acélötvözet.
A hyperm 3,5% szilícium tartalmú, magas permeabilitású acélötvözet.
Az ezüstacél nagy tisztaságú, perlites szövetszerkezetű karbonacél, kb. 0,9 % szenet, 0,4% mangánt és kb. 0,35% szilíciumot tartalmaz. Nevét ezüstös töretéről kapta.
Kopásálló gépalkatrészek, pl. csapok, orsók, tengelyek gyártására használják.
A betonacél vasbetonszerkezetek készítéséhez használatos acélötvözet, kb. 0,2 % szenet, 0,06 % foszfort, 0,06 % ként és nagyon kis mennyiségű vanádiumot, cirkóniumot, nióbiumot tartalmaz.
A nemesacél válogatott alapanyagból, különleges gondossággal gyártott acél max. 0,02 % foszfor és 0,02 % kén tartalommal. Ide tartotnak a szerkezeti, a szerszám-, az elektrotechnikai, a korrózióálló és a hőálló acélok.

Egyéb ötvözőfémek az adott fém "Felhasználás" részében kerülnek említésre.

Az Érdekességek rész A bucavasgyártástól az elektroacélig címszavában az acélgyártás történetéről található összefoglaló.

Felhasznált irodalom