adalékok
(adalékanyagok)
1
Szűkebb értelemben bármilyen vegyület,
akár vitamin, amit egy élelmiszerhez
hozzáadnak feldolgozása vagy előkészítése során.
Az általános szóhasználatban
olyan vegyületeket jelent, amelyeket
egy adott cél érdekében adnak hozzá valamilyen anyaghoz.
"Definíció szerint" a gyártás, vagy feldolgozás során az élelmiszerhez az eltarthatósági tulajdonságainak, textúrájának, megjelenésének javítására vagy stabilizálásra, ízének vagy színének erősítésére adagolt anyag.
Az adalékanyagok rendszerint kis mennyiségben vannak jelen.
Ezek közé tartoznak:
- a tartósítószerek, amelyek gátolják
a baktériumok rothasztó tevékenységét;
- az antioxidáns anyagok, amelyek a zsírok
avasodását akadályozzák meg;
- az emulzióképző szerek, amelyek az
olaj és a víz
elegyét stabilizálják;
- a színezékek, amelyekkel a kívánalmak
szerint lehet egy termék színét kialakítani, valamint
- az ízesitő anyagok, amelyek hozzáadásával
a kívánt íz érhető el.
Sok adalék a természetben is előforduló vegyület,
míg mások szintetikusak.
Az éllelmiszerekben használt adalékok jórészt "E" anyagokként jelennek
meg a termékeken. (Közülük csaknem valamannyi megtalálható az anyagban a Szójegyzék
keresőjébe az eanyagok beírásával az összes ilyen legyüjthető. A Kislexikon
részben az E-anyagok (élelmiszeradalékok)
címszónál a komplett lista megtalálható.)
A legtöbb országban létezik az adalékanyag vegyületeknek egy, a biztonságossági szempontból megvizsgált és jóváhagyott listája. Az adalékanyagokat ebből kell kiválasztani, és fel kell tüntetni az egyes élelmiszerkészítmények címkéjén. Külön jogszabályok biztosítják, hogy az adalékokat
a megfelelő helyen, ugyanakkor biztonságosan használják fel.
Az utóbbi években
azonban sok fogyasztónak támadtak aggályai a szintetikus adalékokkal
kapcsolatban, ami a természetes adalékok nagyobb mértékű felhasználásához
vezetett.
2
Adalékokat nemcsak az élelmiszeripar, hanem szinte minden
feldolgozóipar alkalmaz.
Azokat a kis mennyiségben adagolt, természetes vagy mesterséges anyagokat
nevezik így, amelyek az előállítandó termék egy vagy több tulajdonságát előnyösen
befolyásolják.