adalékok
(adalékanyagok)

1
Szűkebb értelemben bármilyen vegyület, akár vitamin, amit egy élelmiszerhez hozzáadnak feldolgozása vagy előkészítése során.
Az általános szóhasználatban olyan vegyületeket jelent, amelyeket egy adott cél érdekében adnak hozzá valamilyen anyaghoz.
"Definíció szerint" a gyártás, vagy feldolgozás során az élelmiszerhez az eltarthatósági tulajdonságainak, textúrájának, megjelenésének javítására vagy stabilizálásra, ízének vagy színének erősítésére adagolt anyag.
Az adalékanyagok rendszerint kis mennyiségben vannak jelen.

Ezek közé tartoznak:
- a tartósítószerek, amelyek gátolják a baktériumok rothasztó tevékenységét;
- az antioxidáns anyagok, amelyek a zsírok avasodását akadályozzák meg;
- az emulzióképző szerek, amelyek az olaj és a víz elegyét stabilizálják;
- a színezékek, amelyekkel a kívánalmak szerint lehet egy termék színét kialakítani, valamint
- az ízesitő anyagok, amelyek hozzáadásával a kívánt íz érhető el.

Sok adalék a természetben is előforduló vegyület, míg mások szintetikusak.

Az éllelmiszerekben használt adalékok jórészt "E" anyagokként jelennek meg a termékeken. (Közülük csaknem valamannyi megtalálható az anyagban a Szójegyzék keresőjébe az eanyagok beírásával az összes ilyen legyüjthető. A Kislexikon részben az E-anyagok (élelmiszeradalékok) címszónál a komplett lista megtalálható.)

A legtöbb országban létezik az adalékanyag vegyületeknek egy, a biztonságossági szempontból megvizsgált és jóváhagyott listája. Az adalékanyagokat ebből kell kiválasztani, és fel kell tüntetni az egyes élelmiszerkészítmények címkéjén. Külön jogszabályok biztosítják, hogy az adalékokat a megfelelő helyen, ugyanakkor biztonságosan használják fel.
Az utóbbi években azonban sok fogyasztónak támadtak aggályai a szintetikus adalékokkal kapcsolatban, ami a természetes adalékok nagyobb mértékű felhasználásához vezetett.

2
Adalékokat nemcsak az élelmiszeripar, hanem szinte minden feldolgozóipar alkalmaz.
Azokat a kis mennyiségben adagolt, természetes vagy mesterséges anyagokat nevezik így, amelyek az előállítandó termék egy vagy több tulajdonságát előnyösen befolyásolják.

Felhasznált irodalom