albuminok
(szérum-albumin, laktalbumin)
Az egyszerű
fehérjék csoportjába tartozó, könnyen
oldódó fehérjék.
Az ábrán egy albumin molekula térszerkezete látható, benne 6 palmitinsav molekulával.
Nevük a latin albus = fehér szóból származik.
Előfordulás
A legtöbb állatban és növényben föllelhetők.
Két fontos albumin a szérum-albumin (a vérben) és a laktalbumin
(a tejben).
A szérum-albumin a májban keletkezik.
Normál esetben az emberi vérplazma protein 60%-a albumin.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Vízben és híg sóoldatokban
viszonylag jól oldódnak.
Hő hatására ugyanúgy kicsapódnak (denaturáció), mint a tojásfehérje.
Biológia
A szérum-albumin fontos szerepet tölt be a vér ozmotikus nyomásának fenntartásában.
Ez a testfolyadékok elosztásában nélkülözhetetlen.