albuminok
(szérum-albumin, laktalbumin)

Az egyszerű fehérjék csoportjába tartozó, könnyen oldódó fehérjék.

Az ábrán egy albumin molekula térszerkezete látható, benne 6 palmitinsav molekulával.

Nevük a latin albus = fehér szóból származik.

Előfordulás
A legtöbb állatban és növényben föllelhetők.
Két fontos albumin a szérum-albumin (a vérben) és a laktalbumin (a tejben).
A szérum-albumin a májban keletkezik.
Normál esetben az emberi vérplazma protein 60%-a albumin.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Vízben és híg oldatokban viszonylag jól oldódnak.
hatására ugyanúgy kicsapódnak (denaturáció), mint a tojásfehérje.

Biológia
A szérum-albumin fontos szerepet tölt be a vér ozmotikus nyomásának fenntartásában. Ez a testfolyadékok elosztásában nélkülözhetetlen.

Felhasznált irodalom