alginátok
Az alginsav sói,
tengeri moszatokban fordulnak elő.
Viszkózus oldatokat alkotnak, amelyek
nagy vízmennyiséget képesek megtartani.
Az élelmiszeriparban használják pl. fagylaltokban, joghurtokban, salátaöntetekben a következőket:
- nátrium-alginát - E 401 - sűrítő
anyag, stabilizátor, emulgeálószer,
bevonóanyag
- kálium-alginát - E 402 - emulgeálószer,
zselésítő, stabilizátor,
sűrítő anyag
- ammónium-alginát - E 403 - emulgeálószer,
zselésítő, stabilizátor,
sűrítő anyag
- kalcium-alginát - E 404 - emulgeálószer,
zselésítő, stabilizátor,
sűrítő anyag
- propilén-glikol-alginát (hidroxipropil-alginát) - E 405 - emulgeálószer,
zselésítő, stabilizátor,
sűrítő anyag, oldószer
Nem emésztődnek meg a vékonybélben, de a vastagbél mikroflórája révén lebomlanak.