alginátok
Az alginsav sói, 
  tengeri moszatokban fordulnak elő. 
  Viszkózus oldatokat alkotnak, amelyek 
  nagy vízmennyiséget képesek megtartani. 
Az élelmiszeriparban használják pl. fagylaltokban,  joghurtokban, salátaöntetekben a következőket:
  - nátrium-alginát - E 401 - sűrítő 
  anyag, stabilizátor, emulgeálószer, 
  bevonóanyag 
  - kálium-alginát - E 402 - emulgeálószer, 
  zselésítő, stabilizátor, 
  sűrítő anyag 
  - ammónium-alginát - E 403 - emulgeálószer, 
  zselésítő, stabilizátor, 
  sűrítő anyag 
  - kalcium-alginát - E 404 - emulgeálószer, 
  zselésítő, stabilizátor, 
  sűrítő anyag 
  - propilén-glikol-alginát (hidroxipropil-alginát) - E 405 - emulgeálószer, 
  zselésítő, stabilizátor, 
  sűrítő anyag, oldószer
Nem emésztődnek meg a vékonybélben, de a vastagbél mikroflórája révén lebomlanak.