alginátok

Az alginsav i, tengeri moszatokban fordulnak elő.
Viszkózus oldatokat alkotnak, amelyek nagy vízmennyiséget képesek megtartani.

Az élelmiszeriparban használják pl. fagylaltokban, joghurtokban, salátaöntetekben a következőket:
- nátrium-alginát - E 401 - sűrítő anyag, stabilizátor, emulgeálószer, bevonóanyag
- kálium-alginát - E 402 - emulgeálószer, zselésítő, stabilizátor, sűrítő anyag
- ammónium-alginát - E 403 - emulgeálószer, zselésítő, stabilizátor, sűrítő anyag
- kalcium-alginát - E 404 - emulgeálószer, zselésítő, stabilizátor, sűrítő anyag
- propilén-glikol-alginát (hidroxipropil-alginát) - E 405 - emulgeálószer, zselésítő, stabilizátor, sűrítő anyag, oldószer

Nem emésztődnek meg a vékonybélben, de a vastagbél mikroflórája révén lebomlanak.

Felhasznált irodalom