amil-alkohol

C5H11OH, CH3CH2CH2CH2CH2OH különböző izomerjeinek keveréke.

Előfordulás
Alkoholos erjedéskor, különösen a burgonya és gabonafélékből történő szeszgyártáskor képződik.
A kozmaolaj egyik frakciója.
Az erjedésnél keletkező amil-alkoholt már Scheele is ismerte.

Előállítás
A nyers alkohol rektifikálásakor a desztilláló üstben szennyezett amil-alkohol marad vissza.
Ezt s vízzel összerázva az amil-alkohol a folyadék tetején olajos réteg alakjában összegyűlik.
Ezt leszedik és megolvasztott kalcium-kloriddal megszárítják, majd újból átpárolják.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, olajszerű folyadék.
Vízben kevéssé oldódik.
Etanollal és éterrel tetszőlegesen elegyíthető.
Szaga igen kellemetlen.
A poláros fény síkját balra fordítja etil-metil-karbinol tartalma miatt.

Biológia
Gőze belélegezve a légző szerveket erősen izgatja és köhögésre ingerli, íze kellemetlen csípős.
Az állati szervezetre az etanolhoz hasonlóan hat.

Felhasznált irodalom