biokémia
A kémiának az élő szervezetekben zajló kémiai folyamatokkal, a bennük előforduló
vegyületek kutatásával foglalkozó ága.
Az élő szervezetekben lévő
vegyületek (mindenekelőtt fehérjék, szénhidrátok, lipidek és nukleinsavak) szerkezetét és funkcióit tanulmányozza.
A biokémia rendkívül gyorsan fejlődött a XX. század közepétől olyan technikák, mint a kromatográfia, röntgendiffrakció, radioizotóp jelzéses technika, és az elektronmikroszkópia fejlődésével.
Ezeknek a
technikáknak a felhasználásával, a biológiailag fontos molekuláknak az elválasztásával és elemzésével, meghatározták az anyagcsere-folyamatok lépéseit (pl. gikolízis).
Ez ismeretekkel szolgál arról, hogyan jutnak energiához a szervezetek, hogyan tárolják azt, hogyan állítják elő, és bontják le a biomolekuláikat, hogyan érzékelik, és miként reagálnak a környezetükre.