bórsav
(ortobórsav, trioxobór(III)-sav, sassolin, pirobórsav, tetrahidroxi-monoxi-dibór(III)sav, metabórsav, poli-(dioxibór(III)sav), borátok, bórossav, E 284)
A bórt és oxigént tartalmazó számos sav bármelyike.
Külön megjegyzés nélkül használva, a kifejezés a H3BO3 vegyületet jelenti, amelyet ortobórsavnak vagy trioxobór(III)-savnak is neveznek.
Ez a bór gyenge sava.
Ortosav.
Ásványi formája a sassolin (a képen).
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Színtelen, szagtalan kristályok, vagy fehér por.
Olvadáspont: 171°C (elbomlik)
Sűrűség: 1,435 g/cm3
Vízoldhatóság (20°C-on): 6,6 g/100 ml
Híg oldatainak pH-ja
kb. 6, erős bázisokkal alkotott sói
lúgosan hidrolizálnak.
Híg oldatokban is H3BO3 molekulák vannak jelen, töményebb oldatokban azonban polimer savak és ionok képződnek (pl. H4B4O7 pirobórsav vagy tetrahidroxi-monoxi-dibór(III)sav. Az ortobórsav nagyon gyenge sav, Lewis-savként viselkedik, hidroxidionokat képes felvenni:
B(OH)3 + H2O <-> B(OH)4- + H+
A szilárd bórsav hevítésekor vizet veszít, és 300°C-on egy másik savvá alakul, melynek a HBO2 képletet adták, de valójában egy polimer (HBO2)n. Metabórsavnak vagy poli-(dioxibór(III)sav)nak nevezik.
Az ortobórsav sóit borátoknak nevezik.
A hidratált bór(III)-oxidot (B2O3)
bórossavnak is nevezik.
Felhasználás
Híg bórsav oldatot használnak a laboratóriumokban közömbösítésre, ha
például lúg szembe fröccsenne.
Az üveggyártásban (boroszilikát üveg)
Mázak és zománcok előállításánál
Bőrcserzésnél
Papírgyártásnál
Ragasztók gyártásnál
Robbanószerek gyártásánál
Élelmiszerekben, elsősorban kaviárban tartósítószerként
alkalmazzák.
Élelmiszeradalékként kódja E 284.
Biológia
Antiszeptikus tulajdonságai vannak. Gyenge fertőtlenítő hatású.
Belélegezve köhögést, torokfájást, szembe vagy bőrre kerülve kipirosodást, lenyelve
hasmenést, hányást okoz.