Buchner, Eduard
(1860 -
1917), Nobel-díjas német kémikus
Münchenben született.
Itt járt középiskolába.
Apja korai halála miatt egy konzervgyárban kezdett dolgozni.
A kémia érdekelte.
1884-ben a müncheni botanikai intézetben kezdett a fermentációval kapcsolatos
tanulmányokat.
1891-ben az egyetemen tanársegéd lett és lehetőséget kapott egy fermentációs
kémiai laboratórium létrehozására.
1893-ban végezte első kísérleteit elölt élesztősejtekkel.
1896-ban kinevezik a Tübingeni Egyetem Analitikai és Gyógyszerkémiai laboratóriumának
professzorává.
1897-ben nevezetes kísérletével bebizonyította, hogy az elölt sörélesztő "sejtleve"
is erjesztő hatású, vagyis az élesztőgombák által termelt enzim végzi az erjesztést.
1907-ben Nobel-díjat kapott biokémiai kutatásaiért és a sejtmentes fermentáció
felfedezéséért.
1900-tól a Berlini Egyetemre került.
1909-ben átment a Breslaui majd 1911-ben a Würzburgi Egyetemre.
1917-ben Romániában megsebesült majd Münchenben meghalt .