kalcium-szulfit
(E 226)
CaSO3.2H2O
A kénessav kalciummal
alkotott sója.
Előállítás
Két molekula kristályvízzel kristályosan
kiválik, ha vízzel felkavart
kalcium-karbonáthoz kén-dioxid
gázt vezetnek.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér kristályos por
Olvadáspontja 650°C (szublimál)
Közönséges hőmérsékleten levegőn
állandó.
Vízben alig oldódik.
Oxigén hatására kalcium-szulfáttá lalakul.
Savas közegben kénessavvá
alakul.
Felhasználás
Az élelmiszeriparban tartósítószerként
használatos.
Élelmiszeradalékként kódja E 226.
A fényképészetben is alkalmazzák.
Biológia
Oxidáló hatása miatt csökkenti a vitaminok koncentrációját.
A szervezetbe kerülve a májban szulfáttá alakul, majd a vizelettel távozik a
szervezetből.
Napi ajánlott maximális mennyiség 0,7mg/testsúlykg.
Szulfit-érzékenység esetén allergiás reakciókat válthat ki.