kalcium-szulfit
(E 226)

CaSO3.2H2O
A kénessav kalciummal alkotott ja.

Előállítás
Két molekula kristályvízzel kristályosan kiválik, ha vízzel felkavart kalcium-karbonáthoz kén-dioxid gázt vezetnek.

Fizikai és kémiai tulajdonságok
Fehér kristályos por
Olvadáspontja 650°C (szublimál)
Közönséges hőmérsékleten levegőn állandó.
Vízben alig oldódik.
Oxigén hatására kalcium-szulfáttá lalakul.
Savas közegben kénessavvá alakul.

Felhasználás
Az élelmiszeriparban tartósítószerként használatos.
Élelmiszeradalékként kódja E 226.
A fényképészetben is alkalmazzák.

Biológia
Oxidáló hatása miatt csökkenti a vitaminok koncentrációját.
A szervezetbe kerülve a májban szulfáttá alakul, majd a vizelettel távozik a szervezetből.
Napi ajánlott maximális mennyiség 0,7mg/testsúlykg.
Szulfit-érzékenység esetén allergiás reakciókat válthat ki.

Felhasznált irodalom