kalcium-szulfit
  (E 226) 
 CaSO3.2H2O 
  
  A kénessav kalciummal 
  alkotott sója. 
Előállítás
  Két molekula kristályvízzel kristályosan 
  kiválik, ha vízzel felkavart 
  kalcium-karbonáthoz kén-dioxid 
  gázt vezetnek. 
Fizikai és kémiai tulajdonságok
  Fehér kristályos por
  Olvadáspontja 650°C (szublimál)
  Közönséges hőmérsékleten levegőn 
  állandó. 
  Vízben alig oldódik.
  Oxigén hatására kalcium-szulfáttá lalakul.
  Savas közegben kénessavvá 
  alakul. 
Felhasználás
  Az élelmiszeriparban tartósítószerként 
  használatos. 
  Élelmiszeradalékként kódja E 226. 
  
  A fényképészetben is alkalmazzák.
Biológia
  Oxidáló hatása miatt csökkenti a vitaminok koncentrációját. 
  A szervezetbe kerülve a májban szulfáttá alakul, majd a vizelettel távozik a 
  szervezetből. 
  Napi ajánlott maximális mennyiség 0,7mg/testsúlykg. 
  Szulfit-érzékenység esetén allergiás reakciókat válthat ki.