cianidok
(cianidcsoport, ciano-glükozidok, kálium-cianid, cianidos eljárás)
Azok a vegyületek, amelyek molekulájában -C=N képletű csoport (cianidcsoport) található, illetve a hidrogén-cianid sói, amelyek a mérgező CN- aniont tartalmazzák.
A molekulaképeken balra a hidrogén-cianid jobbra a cianidcsoport látható.
Előfordulás
Számos baktérium, gomba és alga állít elő cianidokat és így sok növényben
és élelmiszerben megtalálhatók.
A növényekben általában cukormolekulához
kötődve ciano-glükozidok
(cianogének) formájában vannak jelen és általában a növényevők elleni védekezést
szolgálják.
Bizonyos gyümölcsök (pl. cseresznye, barack, alma) magja tartalmaz ciano-glükozidokat.
A keserű mandulában szintén megtalálhatók.
Számos hidrogenáz enzim aktív csoportja
tartalmaz cianid ligandumokat.
Hidrogén-cianid előfordul a gépjárművek füstgázaiban és a dohányfüstben is.
Fizikai és kémiai tulajdonságok
A szén és a nitrogén
atomok között hármas kötés van.
A -CN csoport sokféle vegyületben megtalálható elektronvisszatartó
csoport. Vannak köztük gázok, folyékonyak és szilárdak. Némelyik sószerű,
némelyik kovalens kötéses. Molekulavegyületek,
ionvegyületek és polimerek
is megtalálhatók köztük.
A CN- iont tartalmazók erősen toxikusak.
A hidrogén-cianid (HCN) színtelen gáz, keserűmandulaszerű illattal.
A nátrium-cianid (NaCN) és a kálium-cianid (KCN) fehér por keserűmandulaszerű
illattal.
Biológia
A legmérgezőbb a hidrogén-cianid. Nagyon gyorsan ható méreg, amely perceken
belül halált okozhat.
Erősen mérgező a nátrium-cianid (NaCN) és a kálium-cianid (KCN)
is.
A mérgezés oka a sejt mitokondriumában lévő citokrómoxidáz enzim aktív vasatomjának
megkötése. Ennek következtében a sejt nem képes oxigént felvenni.